Den här gången har vi tagit oss an ett stort ämne (mänskliga rättigheter), som kanske måste skalas ned till en mer gripbar nivå för att inte bli en hel bok.
Yttrandefriheten tillsammans med åsiktsfriheten anses av en del vara de mest grundläggande mänskliga rättigheterna i ett demokratiskt samhälle. Möjligheten att uttrycka sin åsikt och bilda opinion i olika frågor bildar grunden för den politiska processen. Yttrandefriheten måste dock hanteras med stort ansvar och varsamhet, eftersom risken för negativa konsekvenser alltid finns.
Ett sätt att uttrycka sina åsikter är att framföra dessa i en fredlig demonstration. Första maj är ett klassiskt datum som har kommit att användas för demonstrationer och opinionsbildning.
Bilden ovan kommer från stora torget i Nyköping och 1:a majtåget år 1957. (Pensionsfrågan var aktuell. För oss seniorbloggare är den alltid ett intressant ämne.)
Tiden kring första maj har på olika sätt gamla traditioner som speciell tidpunkt på året. Ända sedan antiken har man, framför allt i Europa, firat vårens ankomst. Kelterna firade Beltane som en fruktbarhetsfest till guden Belenus ära. De Germanska länderna har firat Valborgsmässoafton ända sedan hednisk tid. Natten mellan den 30:e april och 1:a maj har kopplats samman med kulten kring Valborg, som dog år 779 och handlade då om häxor och onda andar. Tidpunkten har även en rent faktisk innebörd genom att den infaller vid solens kvartspunkt i solhjulet – mitt emellan vårdagjämningen och midsommar.
Arbetarrörelsens firande av första maj är kopplat till kampen för 8 timmars arbetsdag. En grupp anarkister höll möte den 1:a maj 1886 i Chicago på Haymarket Square, där bland annat krav på 8-timmarsdag framfördes. Det blev konflikt med polisen - bomber kastades och skottlossning utbröt. Demonstranter fängslades och avrättades. Vid den andra socialistiska internationalen, som hölls i Paris den 14 juli 1889 utropade man - på den amerikanska delegationens förslag - den 1:a maj som den internationella generalstrejkens dag, för att hedra offren i Chicago och samordna kampen för 8-timmars arbetsdag.
År 1908 hölls en 1:a maj-demonstration i Nyköping där 1:a maj-tåget gick från Stora Torget via en förutbestämd tur runt staden och åter till Stora Torget. Redaktör Hjalmar Branting höll ett långt tal, där bland annat 8-timmarsdagen och rösträttsfrågan var i fokus. Året efter bildades folkparksrörelsen i Nyköping och Folkets Park vid Hjortensbergs hage anlades. Så småningom började 1:a maj-tåget gå från Stora Torget, via Östra Storgatan och Stockholmsvägen och avslutades vid Folkets Park, där man framförde sina åsikter.
Första maj är idag även forum för andra politiska partier. Dessutom finns numera många andra kanaler där man kan föra fram sina åsikter, så 1:a maj kanske har tappat lite av sin särställning.