Quantcast
Channel: Seniorbloggen
Viewing all 1353 articles
Browse latest View live

Julstök: med småbröd

$
0
0
 


En småbrödsask med motiv på locket och gavlarna som illustrerar och förklarar hur det går till att baka småbröd som småkakor, bakverk, kaffebröd och eller finbröd utgiven av Konsumbagaren 1940. Tyvärr är fotot på asken så otydligt att det inte går att läsa instruktionerna men eftersom bakningen illustreras med bilder kanske den var avsedd för barn, barn som i julförberedelserna vill baka pepparkaksgubbar och gummor, grisar stjärnor och hjärtan.


Pepparkakan har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet före Kristus då den bakades i nuvarande Irak. Till Norden importerades kakan från Tyskland och användes länge som medicin som botemedel mot diverse åkommor. Nunnorna bakade och apoteken sålde. Peppar var en av de mest lättillgängliga av de exotiska kryddorna, och det var en allmän uppfattning att kryddan hade välgörande medicinska egenskaper och att det är därför man blir snäll av att äta pepparkakor. Julkaka på nordiska julbord blev pepparkakan först under 1800-talet.

I det gamla bondesamhället var det dags att ta sig an det stora julbaket efter Lucia.
Då hade först julölet bryggts på Annadagen den 9:e december och, också samma dag, lutfisken lagts i blöt. Slakten var avklarad och ljusen stöpta av talgen som slakten genererade.
Stök är ett omfattande hushållsarbete och i julstöket fick man ta hjälp av allas händer, också tomtens vars uppgift var att ta hand om slaktavfallet som gömts under en sten.

Julölet fick man avsmaka först den 21: december på Tomasdagen. och lutfisken på julafton. när huset var skurat och städat och gårdens folk kunde ägna sig åt att fira julen och njuta av decembers omfattande hushållsbestyr.
Dagens julstök är mindre omfattande i det egna hushållet och mer en process som äger rum inom livsmedelsindustrin. Och inte vi behöver inte heller ägna en dag åt att vara glada. I bondesamhället sades det att man skulle vara glad den dag ljusen stöptes för då skulle de brinna ner hela vägen.
Tomten har inte kvar sina arbetsuppgifter. Men RUT har vi försett med arbete. Så när RUT har skurat och städat huset och Hemfrid har levererat julskinkan med tillbehör på julbordet kan vi äntligen ägna oss åt att njuta av julkakan som barnen bakat, en julkaka där peppar inte längre är en ingrediens men som vi fortfarande blir snälla av att äta.

Och tomten då? Ja honom hyr vi in från ett bemanningsföretag som julklappsutdelare under julaftonskvällen.

Eller så åker vi på semester för att slippa julstressen.

 

 


Vågor: som budskap som sprids som ringar på vattnet

$
0
0
 

 

Runt alla elektriska kablar uppstår elektromagnetiska fält i form av vågor och radiovågor är elektromagnetiska vågor som framför allt används för olika former av radiokommunikation och vars vågrörelser man redan för 125 år sedan försökte styra och kontrollera för att så småningom kunna använda dem för att sända meddelanden.

 

Kristallmottagare kallas en äldre typ av radiomottagare som förekom i radions barndom. I Sverige var en kristallmottagare med hörlurar vanligt förekommande i hemmen från början av 1920-talet för att lyssna på rundradioprogram. Efter hand ersattes den av radiomottagare med elektronrör och mottagare. När elektronröret ersattes av vacuumrör, som var stora och krävde mycket energi, blev radiomottagaren en möbel som placerades i vardagsrummet. Apparaterna såldes i särskilda butiker som också tillhandahöll och tjänade pengar på service av apparaterna.

1955 introducerades en Transistor Radio, som fick namnet SONY, av ett japanskt företag. Några år tidigare hade tre forskare i USA visat upp den första fungerande transistorn, en uppvisning som 1956 renderade dem Nobelpriset och som av många anses ha gett upphov till Silicon Valley.

 

Transistorradion var mindre, billigare och krävde mindre energi. Radiobutikerna var inte intresserade av att saluföra den nya apparaten eftersom den inte genererade de inkomster som möbelradioapparaterna inbringade genom den service och reparationer som krävdes. I stället blev det stora varuhus som kom att sköta försäljningen och apparaten lanserades som en Beach radio. Den slog direkt i USA där rocken vid samma tid gjorde sitt intåg bland ungdomen. Livsstilsprodukten var född. Vilken revolution att kunna lyssna på sin favoritmusik överallt. En ny kundgrupp var nådd och stenen satt i rullning. Redan 1959 hade 12 miljoner apparater sålts och blivit var mans egendom och kunde bäras med i fickan.
Det japanska företaget som introducerat apparaten tog namnet SONY.

När radiovågorna lämnar antennen sprids de liksom ringar på vattnet där det inte är vattnet i sig som rör sig utan bara en vågrörelse som fortplantas och som så småningom dör ut.

 

2015 är det dags för nästa teknikskifte i radioapparatens historia.
20 miljoner FM-mottagare i Sverige blir obrukbara när det analoga nätet avvecklas inom loppet av några år och ersätts av en digital marksänd radio. Vilket enligt regeringens förslag i propositionen kommer att ske senast 2019. Propositionen ligger på regeringens bord för beslut under 2015.
 
I regeringens utredning som ligger till grund för propositionen spår utredarna att försäljningen av digitala mottagare kommer att öka i takt med att priset sjunker. Att upp emot 20 miljoner FM-mottagare skrotas uppvägs, också enligt propositionen, av att lyssnarna får tillgång till fler rikstäckande kanaler med bättre täckning, ljudet är digitalt och brusfritt, frekvensratten ersatt med kanalsökning och allt fler mottagare har möjlighet till datalagring vilket gör det möjligt att lyssna på ljudfiler i efterhand eller backa i direktsändning.
En ny livsstilsprodukt!
 
Kristallmottagaren blev en radiomöbel som blev en transistorradio som blir en DAB-radio, Digital Audio Broadcasting.
SONY gick ihop med Ericsson som blev SONY Ericsson som blev Sony Ericsson Mobile Communications som blev SONY Mobile Communications och flyttade huvudkontoret till Japan.
Vågornas budskap består och kommer med den nya tekniken att spridas som ringar på vattnet till alla hörn i vårt avlånga land där vi i lugn och ro kan lyssna på utdelningen av årets Nobelpris i realtid eller när som helst som det passar oss. Vilken revolution om vi nu har råd att införskaffa den nya apparaten och Nobelpriset fortsätter att delas ut!
 
 

Vågor: Väder, vågor och hygien

$
0
0
 

 

Det var i slutet av januari månad tidigt 1970-tal. Jag deltog i en kurs i ”Hygien” på Hälsovårdshögskolan i Göteborg. Med på kursen var min chef och en dag berättade han för mig att vi var bjudna på en liten båtutflykt till Fredrikshavn av ett företag som han hade bra kontakt med. Nu var det så att vädergudarna för tillfället var på ett ovanligt dåligt humör för det varnades för mycket hård sydvästlig vind och till och med åska! Jag frågade företagsrepresentanten om det var klokt att ta ut oss landkrabbor på sjön när det var så alarmerande väderleksutsikter. Men han menade på att det ju inte var någon liten jolle vi skulle ut i utan ett stort fint fartyg utrustat med särskilda stabilisatorer för lugn och fin gång även i hårt väder.

 

Så vi följde ju med ut på Kattegatt. Det dröjde inte länge förrän båten började gunga oroväckande och bära sig olustigt åt. Vi hade vågorna rakt framifrån så det var rena bergochdalbanan ute på havet. Vi hade ju tänkt att äta något gott och kanske dansa lite på båten men det var ju en omöjlighet. Ingen hade någon aptit och musikerna hade lämnat sina instrument vid dansbanan. Många var sjösjuka och företagsrepresentanten var väldigt illa däran. Själv satt jag och smuttade på ett vinglas mest hela resan till Fredrikshavn vilken tog dryga två timmar.

 

Avsikten var att båten omgående skulle gå tillbaka till Göteborg. Jag hade bestämt mig för att övernatta i Fredrikshavn och ta en båt tillbaka när havet hade lugnat ner sig. Men företagsrepresentanten övertygade mig att följa med tillbaka för nu, på återvägen, skulle vi ju få medvind och då skulle det bli mycket lugnare på båten.

 

Så jag följde ju med tillbaka. Men då blev det riktigt rörigt. När vi kom ut igen på öppna havet så krängde båten alla riktningar och alla lösa föremål kom i rörelse. Dansbandets instrument lämnade sina platser på scenen och rullade runt över hela dansbanan. Batteristens utrustning skramlade oerhört när trummor och cymbaler kanade fram och åter över banan. I taxfreeshopen ramlade vin- och spritflaskor i golvet och krossades och blandades med allehanda godsaker. Efter en stund kom det små brunfärgade rännilar rinnande på golven. Det såg mycket osmakligt ut. Jag ångrade hemskt att jag inte stannade i Fredrikshavn.

 

Som föremål till denna blogg valde jag en trumma som finns på Malmaheds militärmuseum. Givare: Ernst Karlsson, Nyköping.

 

 

Vågor: i håret

$
0
0
 

 

På 1950-60- talen var det vanligt med kräm i männens hår för att hålla vågorna på plats. Det var många som skulle ha Elvis-vågen. Då tillverkades Brylkräm och också detta hårfett, Brilliantine. Tillverkare var Vinolia i Stockholm och den såldes genom Sunlight i Nyköping. Sunlight grundades av bröderna Lever i England. De var mycket måna om sina arbetare och byggde en by, Port Sunlight på Englands västkust i en vik, för rekreation. I Nyköping var tillverkning av tvål och tvättmedel mm mellan 1925 och 1992.

 

I muséet finns en samling med Sunlights produkter genom tiderna. Det kan man säga väcker minnen från 60-talet. Då kunde doften från fabriken på Högbrunnsområdet ligga som ett täcke över stan. Från skolan fick vi göra studiebesök där och imponerades av de stora maskinerna. En stor fläkt finfördelade tvättpulvret och jag undrar hur hälsosamt det var att jobba just där. Vi elever fick i alla fall med oss en provpåse med allt från tandkräm till tvättmedel.

 

I min gröna ungdom föll jag pladask för en kille med en fräck våg i håret, stålkam i bakfickan, röd Volvo PV och som dessutom kunde dansa underbart. Vi gifte oss och fick två härliga ungar. Så kan det gå när man använder Brylkräm. Föregångare var nog makassaroljan, se nedan, men jag läste också att Brylkrämen har fått ett nytt uppsving nu i dessa dagar.

 

Makassarolja enl Nordisk Familjebok:

En olja som uppges kunna stärka och öka hårväxten. Den har sitt namn efter Makassar, huvudstaden i guvernörskapet Celebes på västra delen av ön Celebes i öriket norr om Australien. Den gula smörliknande oljan pressades ur fröna från ett träd och användes främst till att göra håret glänsande och smidigt. Senare oljor baseras på olivolja med tillsats av harts och färgad med alkannarot (brunrött färgämne ur roten till Hennabusken).

 

Antimakasser är skydd på stolsryggar där huvudet vilar och används ibland fortfarande i t ex allmänna färdmedel. Byts förhoppningsvis ut då och då. Forna tiders användande av håroljor krävde antimakasser. Kvinnorna virkade eller sydde skydden. Praktiskt avtagbara för tvättning.

 

 

Vågor: Underbart skönt eller skrämmande hemskt

$
0
0
 

 

Ljudvågorna som uppstår när en orkester spelar t.ex. Andante ur Mozarts konsert för Flöjt och harpa är underbara. Små vågor på en strand en varm sommar eller semesterdag är inte heller helt fel. Osynliga vågor som kan uppstå mellan en scen och publik känns som glädje i knopp och kropp. Men det finns också vågor som kan vara skrämmande. När åskan går och en blixt har framkallat åskmullret är det för många skrämmande ljudvågor som uppstår. När hela havet stormar och är vitt av skum och vågtopparna flyger genom luften då är det inte trevligt att vara mitt i det. Ni börjar kanske ana varför det som jag valde ur Raspens förråd är en sjömanskostym. Jag gjorde min militärtjänst i flottan. Jag skulle föreställa att vara radarmatros och tillsammans med andra blev jag kommenderad till utbildning på radarskolfartyget Prins Carl. Prins Carl hade tidigare varit lasarettsfartyg och hade kvar en del utrustning från den här tiden, sängar i tre våningar. En av de sista gångerna vi var ute med Prins Carl bröt det ut en fruktansvärd storm. Enligt uppgifter ombord skall det ha blåst mer än 30 sekundmeter i byarna. Till middag hade det serverats ärtsoppa. Sjösjukan bredde ut sig och drabbade hög som låg. Hinkar bars fram, grönbleka sjömän gick ut på däck och kom tillbaka ännu blekare. Plötsligt kom fartygschefen in med uniformen nerspydd med ärtsoppa. Det som sades då skall icke återges i skrift. Vi kom lyckligt i land en fredagmorgon men nu var det landet som gungade.

 

Historien om sjömanskostymen är tragisk. När kostymen skänktes till museet följde det med en etikett där följande stod; ”Lilla Knuts kläder när han var ute sista gången 11 maj 1888”. Kostymen består av jacka och två korta knäbyxor. Vad hände Knut?

 

 

Vågor: Kommunikation via radiovågor

$
0
0

 

Veckans ämne är vågor. Det finns många sorters vågor – havsvågor, ljudvågor, radiovågor, etc. I museets samlingar finns en fin gammal radiogrammofon. Som gammal tekniker, så lockas jag att ägna dagens betraktelse åt radiovågor och ljudvågor.

 

Människan har alltid haft behov av att kommunicera på längre avstånd än där man kan ropa till varandra. Röksignaler och optisk signalering utökade avståndet. Elektrisk / trådbunden telegrafi började användas under tidigt 1800-tal och utökade avståndet ytterligare.

 

En önskan om att kunna överföra meddelanden utan trådar drev på utvecklingen. James Clerk Maxwell förutsåg de elektromagnetiska vågornas existens och kunde dessutom formulera dessa rent matematiskt redan år 1864. Heinrich Hertz lyckades generera och detektera elektromagnetiska vågor år 1888. Radions fader ansågs länge vara Guglielmo Marconi.  Nikola Tessla ifrågasatte dock Marconis patent avseende trådlös radio och patentet tillerkändes så småningom Nikola Tessla.

Valdemar Poulsen utvecklade i början på 1900-talet en roterande högfrekvensgenerator, som kunde generera höga frekvenser med höga effekter, vilken lämpade sig väl för att överföra tal och musik. Radioröret och rörbestyckade sändare utvecklades omkring år 1910 och redan under första världskriget sändes musik till trupperna i Belgien.

Vid överföring av ljudvågor – via radiovågor – och åter till ljudvågor krävdes en omfattande utveckling av alla komponenter i kedjan. Det krävdes mikrofoner, sändare med möjlighet till modulation, antenner, mottagare för demodulation, förstärkare och slutligen högtalare. Redan på 1920-talet var det möjligt att överföra tal och musik via ”rundradio” till de svenska hemmen. Den tidigaste typen av mottagare var ”kristallmottagaren” med hörtelefon, men man övergick relativt snabbt till rörbestyckade mottagare med akustiska högtalare. År 1947 uppfanns transistorn, vilken skulle komma att revolutionera den fortsatta utvecklingen inom radiotekniken.

 

Radiogrammofonen på bilden är en Radiola från 1947 och bygger på rörteknik. Den tar emot amplitudmodulerade radiovågor och kunde troligen ta in Radio Luxemburg. Stationen i Luxemburg, som startade redan 1933, sände på våglängden 208 meter/mellanvåg ( ca 1440 kilohertz) och var en av Europas kraftfullaste sändare. Här spelades det allra senaste inom pop- och rockmusiken.

Denna Radiola har dessutom en inbyggd elektrisk grammofon. Den gav en ytterligare frihet åt en musikälskande ungdom, som därigenom själva kunde välja vilken musik man för tillfället ville lyssna på. Den 17-åriga Tore Andersson, som arbetade på gården Ättersta i Österåker, köpte denna radiogrammofon. Han inhandlade dessutom 78-varvsskivor med Alice Babs, Britta Borg, Harry Brandelius, Charlie Norman, Glenn Miller och Louis Armstrong. En ny värld öppnade sig säkert därigenom för ungdomarna på gården.

 

I den nya digitala tekniken tillsammans med internet och trådlösa nätverk ingår fortfarande radiovågor som en viktig pusselbit och friheten att välja har nått ännu mycket längre.

 

 

 

Vågor: Den franska nya vågen

$
0
0

 

Bildens filmisar finns i museets omfattande samling. Min tanke var att plocka fram någon fransk stjärna. Vår projektledare Josefine tyckte, omedveten om mina intentioner, att tvålfagre Gregory Peck kunde duga – han hade ju en del vågor i sitt mörka hår. Dessutom gick väl den långa Hollywood-karriären även den i vågor med påtaglig ebb efter succéerna på 50- och 60-talen. Även jag samlade under några barnaår på bilder av filmstjärnor men med lågt engagemang. Mitt fokus låg naturligtvis på att samla på bilder på fotbollsstjärnor.

 

På Birger Jarlsgatan 58 i Stockholm låg Nya Eriksberg – en gammal premiärbiograf som byggts om till Sandrews biograf för kvalitetsfilmer och repriser av filmklassiker.

Här såg jag åtskilliga filmer under min studietid i slutet av 60-talet. För en billig penning fick vi studenter tillgång till dåtidens kritikerrosade filmutbud. Det var ett gigantiskt utbud ibland i form av serier strukturerade efter länder, regissörer och teman. Det jag bär med mig i minnesbanken efter snart 50 år är främst ett antal franska filmer.

 

Läser på nätet om den filmepok i Frankrike som kallas den nya vågen. Mot slutet av 50-talet fick ett antal filmkritiker möjlighet att göra lågbudgetfilmer ofta baserade på originalmanus. Studioproduktioner, ofta i form av filmad teater, ersattes av socialrealistiska filmer till stor del inspelade i utomhusmiljö. Det fanns inslag av såväl manliga antihjältar som starka kvinnor och inte minst mycket psykologiserande kring relationer. Kända regissörer var bl a Francois Truffaut , Jean-Luc Godard ,Claude Lelouch, och Agnes Varda. Jag vill minnas att mitt intresse väcktes på allvar när jag såg Truffauts starka barndomsskildring ”De 400 slagen”. Andra minnesvärda filmer är Godards ”Till sista andetaget” (Truffaut manusförfattare), Truffauts ”Jules och Jim”, ”Min lycka” av Agnes Varda och ”En man och en kvinna” med Claude Lelouch som regissör. Allt föll mig förvisso inte i smaken. En gång såg jag en episodfilm vars titel och regissör jag lyckats förtränga. Det var stört omöjligt att hitta någon röd tråd. Hade till och med tankar på att lämna filmen i förtid. Men jag härdade ut om än med stukat intellektuellt självförtroende. Filmen hade ju förvisso fått bra kritik!

 

Mina biografbesök styrs fortfarande av filmkritikernas tyckande och sällan blir jag besviken.. Om upplevelsen sedan består av en välgjord dokumentär, en hybrid mellan fiction och dokumentär eller en ”Feel-good movie” med några s.k. vågade kärleksscener har mindre betydelse. Filmen är för mig en mångsidig konstform som ofta ger bestående intryck.

 

 

Vågor: hästtransport förbjuden vid hård sjögång

$
0
0
 

 

Hoven på bilden är efter en uppskattad häst. Ägaren, Carl Johan Eriksson, Sofielund i Bettna, ville ha tillbaka den från slakteriet som bevis på att den gamle trotjänaren verkligen blev slaktad. Enligt tillhörande historia var det vanligt på 1920-talet att slaktare piggade upp hästar med arsenik och i smyg sålde dem vidare. I Nordisk familjebok 1800-tals utgåva kan man läsa att arsenik var ett universalmedel som gavs åt både människor och djur. Hästar blev muntra och livliga, under förutsättning förstås att det inte överdoserades!

 

Hästar är stora och tunga djur men kan likväl fara fram i fartfylld galopp och även hoppa över hinder. Man kan tycka att det borde sörja väl för balans och stabilitet i skiftande situationer. Samtidigt är hästar som flyktdjur lättstressade och reagerar starkt på ovana ljud och rörelser.

 

En höstdag befann jag mig på Gotland i bil med hästtransportvagn och skulle färja över till fastlandet. Det hade börjat blåsa kraftigt och under min färd till Visby rapporterades på radion att Gotlandsbolaget inte tog med hästar på grund av höga vågor. Det var inte läge för mig att vända så det fick bli en chansning.

 

Mitt ekipage rullar ner mot kajen och en vakt möter - jag hissar ner sidorutan och han frågar; har du någon häst i vagnen? Ett nervöst läge uppstår och en inre bön till högre makter följer om att djuret inte ska sparka i väggarna! Nej, svarar jag och får till min lättnad klartecken. Och det var sanningsenligt, jag hade nämligen ingen häst men däremot en vuxen kronhjort. Den hade sövts ner vid fångst och vid uppvaknade i vagnen fört en del oväsen, men just nu vid vakten var den stilla. Hur det egentligen gått om djuret upptäckts är fortfarande oklart. Kanske skulle en liten dos arsenik lugna en häst så att den klarade en gungande sjöresa. Kronhjorten klarade i alla fall färden utan droger och jag kom hem till Sörmland med avelsdjuret utan missöden.

 

 

Favorit i repris: "Som små damer"

$
0
0
Seniorbloggen fyllde fem år denna hösttermin, 2014! Under fem år har våra seniorbloggare skrivit över 1330 inlägg om Sörmlands museums föremål och sin personliga vinkel och syn på historiska händelser och företeelser. 
 
Under två veckor publicerar vi inlägg från seniorbloggens första månader, från hösten 2009. Seniorbloggarna har valt ut sina favoriter!
 
Först ut är Christina som har valt ut Astrid Hjelms inlägg från 16 november 2009
 
Motivering
Astrids beskrivning, det målande ordspråket "Ska man vara fin fick man lida pin". Med stärkt tyllkjol under klänningen fick man helst inte sitta ner för då försvann fluffigheten och därför blev skopinan ännu värre i de spetsiga högklackade pumpsen där tårna inte fick plats. Till det sedan skoskavet. /Christina Skinnars Eriksson
 
 
 

För en ung flicka var modet i det närmaste perfekt i mitten av 1950-talet, då jag var en sådan. Vida kjolar, smal midja, ärmlöst. Klänningen jag såg på Raspen påminner om en liknande som jag själv hade. En som jag kände mig väldigt fin i. 
Hade också en stärkt tyllunderkjol till, som i och för sej inte var särskilt behaglig att bära. Vass och stel, men jag var inte ensam, det tillhörde liksom uniformen för tjejerna då. Tänk lördagskväll med dans i Parken. Vita sandaletter som gav skoskav, men vad gjorde det, nästa helg var det glömt, nya tillkom. 
Kjolar med volanger… även till dessa bars tyllunderkjolen. Söta små blusar i singoallamodell. Dräkter med rak kjol, kort jacka med markerad midja. Så fina vi var, som små damer. Kanske också en liten hatt på huvudet. Så var det då. Nu är nu, jag skulle inte vilja se mitt barnbarn (16 år), klädd som en dam, hon är så fin som hon är i dagens mode. 


Astrid Hjelm

Favorit i repris: "Myggjagare och stilettklackar"

$
0
0
Både Sture och Alf har valt ut Egons inlägg från 21 november 2009 på temat Mode. Motivering:
 
Historien om tjusiga skor med vådliga effekter, briljant berättat med snudd på brutal humor. /Alf Lettesjö
 
 
Egon berättar med sin underfundiga och härliga humor om bruket av oxblodsfärgade myggjagare och sylvassa stilettklackar. Jag var själv innehavare av nämnda fotbeklädnader och har fått golv förstörda av stilettklackar. /Sture Larsson
 
 
 
Vad är detta? Jo, det är delar av det mode som hörde till början av 1960-talet. Myggjagaren en herrsko som var otroligt spetsig i tårna. Enligt ”expertisen” skulle en mygga fastna på spetsen om man sparkade den i rumpan.

Spetsig var skon och dessutom hade den ofta klackar som var högre än normalt för herrskor. För att vara riktigt inne skulle skon vara oxblodsfärgad, det fanns naturligtvis andra färger men de räknades inte. En herrfot som normalt passade in i en normal sko av storlek 40 fick nu en sko med en längd av storlek 44-46.

Köpte man myggjagare av samma längd som normalskon massakrerades tårna vid första försök att gå. Att hantera så långa skor var svårt i trånga situationer, till exempel i köer eller på dansgolv. Den tidens dans gick ju till så ett den manliga partnern höll den kvinnliga tätt intill sig, i dagens dans kan kvinnan vara på våning 2 medan mannen är i våning 1, detta kan ju bero på att baren är på detta våningsplan.

När man dansade en tryckare utrustad med myggjagare hände det understundom att flickan fick tårar i ögonen och sa med lidande röst ”det var mina tår som var underst”. Stilettklack fanns på damskor, namnet kom sig av att trampdelen på klacken var mindre än en halv 10-öring (6-7 mm), som en stilett alltså.

Klacken hade nog uppfunnits av en dam som blivit trampad av myggjagare. Denna hämndapparat placerades med stort eftertryck på herrns fot i dansens virvlar. Verkan av detta var direkt och total. Trycket från en 55-kilos flicka motsvarade trycket från en mindre elefant. Allt dansande för trampad kavaljer uppsköts till nästkommande lördag.

Opraktiskt och förenat med lidande, men så elegant och vackert det var. De hantverkare som slipade parkettgolv hade gyllene tider så länge som stilettklacken var inne. Trycket från den smala klacken gjorde stora märken i parketten.
 


Egon Toft

GOD JUL!

$
0
0

God jul önskar Seniorbloggen!

Här kommer en liten julberättelse från samlingarna.
 
Julaftonsfirande på Nyköpings Lasarett på 1940-talet. Givaren Maj Gustafsson har arbetat som läkarsekreterare på Nyköpings lasarett i 47 år.

 

"Julaftnarna samlades personal med familjer till julbön i stora köket. Även patienter i sina sängar och rullstolar skjutsades dit, där de fick ligga/sitta bland heta grytor och droppande stearinljus. Det var åtskilliga grader varmt. I mitten stod kaffebordet dukat. Man kunde verkligen tala om dignande bröd-kakfat. För dessa svarade lasarettets egen bagerska. Sjuksköterskor och elever var klädda i sina svarta uniformer med vita förkläden. Sjuksköterskeelever sjöng julsånger.

 

Efter antakten och kaffedrickande följde långdans upp- och nedför trapporna, genom avdelningarna och också salarna, vilket man kände av i både armar och ben dagarna efter. Under syssloman Olrogs tid spelade han alltid piano, vilket var placerat i trapphuset på andra avdelningen. Jag kan ännu se hans glada, vänliga ansikte när vi dansade förbi" /Maj Gustafsson

Favorit i repris: "Det är något mellan 5,9 och 6,1"

$
0
0
Både Eva och Tommy har Egons text från 27 november 2009 som favorit.
 

Motivering:
På min första arbetsplats hade jag en räknesnurra på ena sidan att räkna multiplikation och division på, och en räknemaskin på andra sidan att summera på. Jag fakturerade virke och det var komplicerade beräkningar ibland. Denna artikel får mig att minnas denna svåra första arbetserfarenhet och hur tekniken nu rusat iväg. Det är nog bra att motionera hjärnan ibland också! /Eva Sandström

 

Egons inlägg är dels en rolig läsning men speglar dessutom den enormt snabba utvecklingen på området kalkylering. Vi som gått en teknisk utbildning har alla använt både räknesticka och dessa gamla räknemaskiner. Igenkänning bland äldre. /Tommy Dahlgren

 
 

Dessa apparater fanns för det mesta inne på kassakontoret. Kassören var en mycket betydande person, åtminstone i sina egna ögon.

 

Även om hans betydelse inte var så betydande måste han behandlas med artighet, vördnad och aktning. Han var den som kunde se till att en tom mage kunde fyllas med mat och inte vara lika tom som plånboken, han kunde betala ut ett förskott. Kassören hade förutom räknemaskin även fadermördare och svalrock.


Svalrocken var en tunn kavaj i satin eller liknande, på sommaren var den ljusgrå och på vintern svart. Ögonen på kassören sade alltid ett barskt ”nej” även om man bara skulle leverera in portföljen med pengar som hämtats på banken. Alla kassörer hade en Odhners räknesnurra utrustad med tre vevar. Allt kunde räknas på den med en massa vevande.


När nyare räknemaskiner kom behölls snurran för att man skulle kunna kontrollera att de nya maskinerna räknade rätt. Troligtvis har den tidens kassörer och räknesnurror försvunnit från vårt penninglösa samhälle.
En annan räkneapparat var räknestickan. Det var mestadels ingenjörer och andra tekniker som använde den. Då kunde följande utspelas i ett konferensrum där man diskuterade investeringar och avskrivningstid:


Rolle som var snabb i huvudräkning och med papper och kunde snabbt säga att det blir 6 år. Överingenjören plockar fram sin räknesticka och nu börjar ett frenetiskt flyttande av stav och slid. Efter en ganska lång stund och noggrann avläsning kommer ett utlåtande att, ”det är något mellan 5,9 och 6,1, vi kan nog säga 6”. Räknestickan dog under 1970-talet då det kom mindre och behändigare fickräknare.

 

Egon Toft

Favorit i repris: "Vass eller vässad penna"

$
0
0

En av Egons favoriter är Bo Tolanders inlägg från 24 november 2009.

 

Tack och lov att Josefine begränsade våra valmöjligheter till inlägg som skrivits under 2009. Att välja bland de mer än 1000 inlägg som skrivits under åren hade gjort det till ett Sisyfos jobb. Sisyfos rullade sin sten uppför backen och när stenen kommit till toppen rullade den ner igen. Att välja bland alla inläggen hade varit en omöjlighet. Det inlägg som jag har valt är Bo Tolanders; Kontor: ”Vass eller vässad penna”. Bosse gör där klart på skillnaden mellan vass och vässad penna. Dessutom att ett pennskaft kan vara något annat än den manick som läraren i första klass i småskolan använde till ge pennstumpar ett längre liv.

 

/Egon Toft

 

 


Det är långtifrån säkert att den skribent som anses ha en vass penna äger en pennvässare. Journalistiska ikoner som chefredaktören Herbert Tingsten, reportern Marianne Höök och kåsören Red Top knackade ner sina alster på skrivmaskin eller formulerade meningarna med reservoarpennans hjälp. Medan dagens motsvarigheter vässar argumenten i datorns internminne.


    Nej, med pennvässare spetsar man en blyertspenna av exempelvis märket Faber Castell för att smidigt kunna anteckna lösningen av diverse uppgifter eller skissa en teckning. Det första patentet för denna uppfinning söktes 1828. Vi pensionärer minns från skolan våra pennskrin med åtföljande pennvässare. Framme vid katedern satt en fast pennvässare. En sådan fanns även på alla kontor, och dess behållare behövde ofta tömmas som en följd av flitig användning.

 

    Man skulle kunna tro att behovet av pennvässare avtagit kraftig alltsedan kulspetspennan gjorde sitt intåg under 1950-talet. Men en dagsaktuell sökning av ordet pennvässare på Google ger över 25 000 träffar! Utbudet är enormt och fantasin flödar hos dem som formgivit nutidens pennvässare. Det finns till och med sådana som är knutna till datorns USB-minne. Vår barndoms lilla vässande jordglob, som skruvades isär, finns dock kvar fortfarande.


    Uppenbarligen nyttjas alltså blyertspennor alltjämt i hög grad på såväl kontor (inte bara arkitektdito), som i skolor vid sidan av datorerna. Men den finess som utmärker Föremålsarkivets amerikanska ”Giant Automatic Sharpener” från 1950 har jag faktiskt aldrig sett tidigare: En svängbar liten metallskiva med hål i olika storlekar, anpassade till pennor av varierande tjocklek.

 

    För övrigt hade tidigare decenniers ”vassa pennor” konkurrens av så kallade ”pennskaft”, av vilka författarinnan Elin Wägner var det mest kända.  Jag undrar om 2000-talets ungdom har en aning om vad detta ord betyder, i överförd eller direkt bemärkelse.


 

Bosse Tolander

Favorit i repris: "Telefunken"

$
0
0

Christina har valt ut Olle Hallbergs inlägg från 31 december 2009 som favorit.

 

Motivering:

Inlägget beskriver tidsandan och stämningarna som rådde på ett levande vis. 40- och 50-talen framträder. Olle skriver om hur vi samlades kring lägerelden radion och fick gemensamma upplevelser och en kollektiv kunskap. Ett radioprogram som sändes på julafton var "Mossa mossa alla mänskobarn" med Nicke Lilltroll. Fyllde samma funktion som Kalle Anka gör idag. /Christina Skinnars Eriksson

 
 
Finns det något så övergivet som en radioapparat på julafton? För vem lyssnar på radio på julafton nuförtiden? Annat var det förr med ett riksprogram och i avsaknad av TV.
Ute föll julesnö – och inte litet heller. Det var i mitten av 1940-talet och vintrarna var legendariskt kalla och snörika även i Nyköpingstrakten. Vår familj – mamma, pappa och mors lilla Olle firade jul hos moster Elsa och morbror Nisse. De bodde i två rum och kök med matvrå i ett nybyggt HSB-hus på Gripsholmsjorden.
De hade en dotter, min kusin som var tio år äldre än jag. Det fanns plats att ta emot gästande syster och svåger för julaftonsmåltid, klapputdelning och gemenskap. Tidigare på dagen hade vi hälsat på min mormor och träffat min mammas och mosters alla syskon – sex bröder. Det var ett livligt sällskap!
Men nu var vi åter och när det blev ett litet avbrott efter kaffet och saften väntade eftermiddagens högtidsstund. Vi samlades i stora rummet och morbror Nisse knäppte på strömmen på den nyinköpta stora radioapparaten av märket Telefunken.
Jag kröp upp i soffan och stirrade fascinerat på ”det gröna ögat” som sakta förändrade sig och blev allt mindre då ljudet stabiliserades. Sven Jerrings sympatiska röst hördes – ”Stockholm/Motala”– nej, han sade faktiskt ”Sveriges radio” (nytt från 1 jan 1944).
Nu var det dags för ”Grammofonmusik” under en hel timme. Den inleddes som alltid med ”Svenskt festspel” av Söderman och avslutades programenligt med ”Tomtarnas vaktparad”, Sune Waldimirs orkester spelade. På väg dit sjöng Harry Brandelius ”Helgdagskväll i timmerkojan”.
Så var det julklappsutdelning och av den minns jag ingenting. Men eftersom det var en speciell kväll fick jag vara uppe länge och när timmen gick mot 22.15 var det dags för nästa höjdpunkt – ”Tomten i grammofonarkivet”. Intet öga var torrt när programmet avslutades med att Marion Andersen sjön ”Ave Maria”. Sedan följde Midnattsmässa och då gick vi hem i vinternatten. Så var den julaftonen över och den följdes av likadana under några år till.


Olle Hallberg

Favorit i repris: "Allt ljus på mig"

$
0
0
Olle Hallberg’s text från 30/11 2009 - Ljus: ”Allt ljus på mig” kan väl passa bra så här i juletid med lite filosofi kring religiösa och profana ting. /Tommy Dahlgren
 
 
 


Glorian på ikonen skimrar i den svaga belysningen. Bilden av Maria – Gudsmodern med Jesusbarnet på armen är en ikon av sällan skådad lyskraft genom den stora glorian av silver.


Ett dyrbart material som täcker hela ikonen, men då med sirlig ornamentering. En gåva genom ett testamente upprättat av kyrkoherde Axel Haerberger, Strängnäs, en av många ryska ikoner i en stor samling beskriven på museets hemsida av fil. dr. Ulf Abel.

 

Den första tanken som slog mig är en smula hädisk. Här avbildas en Madonna med ett starkt ljusskimmer kring huvudet – på ett sätt som gör att menighetens blickar omedelbart dras till denna ikon. Det råder inget tvivel om till vem deras tillbedjan skall riktas. Kulten av Jungfru Maria – Madonnan – förandligas och stegras i ljuset i glorian omkring huvudet på henne. Hon som är Guds moder. Den heliga Madonnan.

 

Men stopp där!  MADONNA – Louise Ciccone – hon är ju också en ikon, en stilikon som tillbeds av många så världslig hon är. Och ett eget litet barn, en pojke, har hon skaffat fram på konstgjord väg, nåja adoption! Likheten blir ännu mer slående då världsturnén med MADONNA drar igång och instruktionen lämnas till medarbetarna inför hennes entré på scenen. Instruktionen lyder: ALLT LJUS PÅ MIG

 

Om ”ljus” i Notboken till Bibel 2000, uppslagsdelen – ”Ljus”: ”Ljuset är en av de vanligaste symbolerna i religionshistorien och nämns också ofta i bibeln. I GT förknippas ordet ljus i synnerhet med Gud. […] Symbolen används på liknande sätt i NT, men får också nya kristna betydelser. Den tillämpas på Kristus eller budskapet om honom”.

 

”Gloria” – ett glänsande sken eller en ljusring kring en persons huvud, helgonsken, strålglans. Glorian är en symbol för helighet i den kristna konsten.


Olle Hallberg


Gott nytt år!

$
0
0
Gott nytt år önskar Seniorbloggen!
 

Ingrid och Greta Julin bygger snöslott vid Ellersta. År 1939. Fotograf: Okänd

 

Favorit i repris: "Minns i november den ljuva september"

$
0
0

Här kommer en av Alfs favoriter, skriven av Harriet Peterson 3 december 2009.

 

Motivering

 Fyndig association på temat ljus - från en kartong Surf till företagets neonskylt och efter tvätt vitt skinande lakan. /Alf Lettesjö

 

 


I Första Moseboken står Gud sade: “Ljus, bli till”. Och ljuset blev till. Så står det i den nya bibelöversättningen. Tidigare hette det “Varde ljus”. Det låter på något sätt högtidligare.


Så här års undrar man om han lyckades helt. Var är solen? Endast mörka moln på himlen och gatlyktorna tänds tidigt på eftermiddagen. Finns det något vi längtar så mycket efter under den här årstiden som solen? Det påstås att vi behöver minst en kvart om dagen av ljus och då helst solljus.

 

När jag såg samlingen av tvättmedelspaket i museisamlingarna tänkte jag på hur privilegierad jag är som ser solljus dygnet runt från mitt fönster. Jag ser en stor, gul sol med en “svans” på och över alltihop står det Sunlight med blå bokstäver. Skylten sitter på taket till den stora, grå fabriksbyggnaden. På kvällen ser man skylten på långt håll. Ja, man får glädja sig åt det lilla!

 

Från den här fabriken spreds “ljus” i form av tvättmedlet Surf som gjorde tvätten bländande vit. Surf innehöll blå, gröna och röda kraftkorn som enligt reklamen förstärkte effekten. Oj, vad många skämt dem kornen ledde till. Till exempel när televisionen 1969 skulle anställa politiker från moderaterna, folkpartiet, centern och socialdemokraterna. Då fick dem öknamnet “Bröderna Surf”. Sen är frågan om TVn blev så mycket bättre.


Nu är fabriken nedlagd men ljus kan man få därifrån i form av solarieljus! Och vad brun man blir och man har “chans” att få cancer på köpet. Och det oavsett om det är den riktiga solen eller solariet som åstadkommer hudfärgen.


Harriet Peterson

Favorit i repris: "Då var jag bara 9 år"

$
0
0
Här är en av Stures favoriter. Skrivet av Karin Jansson 28 november 2009.
 
 
Stures motivering:

Jag tycker att det är en intressant och målande beskrivning av Karins farfar som var från Ockelbo och utbildade sig till präst. Han gifte sig med en syster till Delsbostintan och bedrev med stor omsorg en liten apoteksfilial som ”extraknäck”. 

 

Karin har även fått en kommentar till sin blogg. Den är från ”Sofie” som säger: ”Tack för en intressant artikel”.
 


Ett skrivställ var en praktisk tingest för skrivare av olika slag. Speciellt på 1800-talet tillverkades många och de var kanske lämpliga presenter till jubilarer.
   

 

Det var gjort i metall och skulle innehålla två glasdosor för bläck respektive sand, det senare för att suga upp överflödigt bläck innan läskpapper fanns. Dessutom brukade det finnas ett slags stöd i bakre kanten där man kunde hänga sitt fickur eller luta ett manuskript eller brev.


    Det här föremålet leder mina tankar till min farfar eftersom jag har ärvt hans skrivställ och har det framför mig just nu. Farfar var präst och fick denna pjäs vid sin prästvigning 1876, troligen efter insamling i släkten.
    Han härstammade från Ockelbo där fadern var kopparslagare och dessutom gjorde skogsaffärer. Farfar blev pastorsadjunkt och komminister i olika församlingar i Hälsingland och gifte sig med en syster till Delsbostintan. De flyttade söderut och till slut blev han kontraktsprost i Närtuna i Uppland.


    Familjen var stor, åtta barn och diverse släktingar fyllde upp den präktiga prästgården. Jordbruket var utarrenderat men farfar hade fullt upp ändå. Tidvis hade han hjälp av en pastorsadjunkt då han hade en annexförsamling också.


    Han hade dessutom ett "extraknäck" som ingen tidigare talat om, men som kom fram i hans efterlämnade papper; han hade ett slags apoteksfilial. Från apoteket levererades varor (enligt läkares ordination får man hoppas) som han sedan sålde till bygdens folk. Mycket noggrann bokföring hade han och det är roligt att föreställa sig honom sitta där och plita vid sitt skrivställ och föra in små summor. Givetvis satt han också där och skrev sina predikningar.


   Själv minns jag min farfar som en vithårig gubbe som man var lite rädd för, som satt i en stol och nickade. Han dog 1937, 84 år gammal. Då var jag bara 9 år, men små minnesfragment dyker upp när man ser dessa gamla skrivställ från 1800-talet som ingen förstår sig på längre!


Karin Janson

Favorit i repris: "Fadermördare"

$
0
0

Eva och Egon har hittat en gemensam favorit i Harriet Petersons blogginlägg från 28 november 2009.

 

Motivering

Denna blogg ger mig fortfarande frossrysningar, kallsvett och darrande händer. Jag skulle gifta mig och man hade tvingat in mig i en frack. Små och kortväxta skall inte vara klädda i frack. De ser ut som uppstoppade pingviner. Frackskjortan hade lös krage som hölls fast med kragknappar. Innan kragen var fast vid skjortan hade jag flera gånger funderat på att strunta i det hela. Harriet Petersons blogg; Mode ”Fadermördare” får mig att återfå frossbrytningarna men också att le åt minnet av Edvin Adolphsons bestyr att fästa sin krage. Harriets blogg publicerades 2009-11-18. /Egon Toft

 

Det är spännande och roligt med Seniorbloggen. Man får hela tiden lära sig något nytt. För två år sedan hjälpte jag till med en flytt av bl a gamla klädlådor. Där fanns en hel kartong med sådana här "mördare", tillvarataget från gamla Auktionskammaren i Nyköping. Marknaden är nu obefintlig för detta otäcka plagg. /Eva Sandström

 
 


Vad ska jag ta på mig? Den ständiga frågan när man skall gå bort. Garderoben är fullproppad med kläder men ingenting passar just nu. Det gäller oavsett om det gäller att gå till arbetet eller fest.


Männen tycks ha det lättare. Står det kavaj på inbjudan så är det kostym som gäller – helst i en mörk färg, aj, aj – manchesterkavaj duger inte. Allt enligt modeorakler. Och modellen på kostymer varierar inte särskilt mycket. Vid speciella tillfällen, tillexempel Nobelfesten, måste fracken på.


Oftast är den nog hyrd om man inte är en person som rör sig i kretsar med många storstilade fester. Klädseln kan se ganska lustig ut när 50-åringen med begynnande ölmage klämmer in sig i fracken som köptes under studenttiden i Uppsala. Och dessutom har den börjat anta en grönaktig färg på grund av åldern.


Stilen på männens kläder har ändå ändrats en del under årens lopp. Under 1800-talet började man använda lösa skjortbröst (så kallade ”söndagsblad”) med löskrage som syns på bilden. Då behövde inte skjortan vara så elegant.


Kragen kallas ”fadermördare”, inte utan orsak. Den är ju så stel och har mycket små knapphål. Det måste ha varit ett helvete att knäppa ihop den med stela mansfingrar. Knappen var liten och kunde lätt försvinna under en möbel. Det resulterade säkert i många familjegräl när feststassen skulle på.


Kommer du ihåg TV-serien “Markurells i Wadköping” med Edvin Adolphsson som Markurell själv? Svettig och smått hysterisk inför sonens studentexamen. Den scenen glömmer man nog aldrig. Missa den inte om tillfälle ges.


Harriet Peterson

Is: Hal is kräver broddar såväl vid arbete som vid promenad

$
0
0

 

 

Den infällda bildens gamla brodd klassificeras i samlingarna som skodon. Det är en rejäl historia, en träplatta med järnskålla baktill. Den har upphöjda sidor och är försedd med kraftiga, mer än 10 cm höga järnspetsar. Broddarna bands fast på stövlarna med rep. Dateringen är osäker. Som vi kan se på bilden utför mannen sannolikt någon form av arbete. Troligen håller han på att dra upp någon form av fiskeredskap. En annan möjlighet kan vara att han släpar isblock, som sågats upp. Någon som tror sig veta?

 

Förra året – tror jag det var – drabbades Luleå med omnejd av en flera veckor lång period med ovanligt svår ishalka. En stor mängd fallolyckor inträffade. Sjukvårdens resurser för  hantering av alla skelettskador räckte inte till. Trots mycket övertid fick man prioritera hårt bland patienterna. En del operationer fick vänta och patienterna skickades hem. Där fick de med hjälp av smärtstillande preparat vara stand bye beredda på snabb inställelse när den ortopediska kirurgin hade tid med deras brutna handleder. Ja, situationen var allt annat än ”fallerian fallera”.

 

Att förhindra fallolyckor uppmärksammas mer och mer. Förebyggande åtgärder för att undvika att äldre personer med balansproblem skadar sig kan inte nog framhållas. Men även välbalanserade personer bör nog fundera lite på sin personliga säkerhet. Med tanke på det nutida stora utbud av broddar och skodon med inbyggda dubbar är valfriheten omfattande. Att enbart lita till den egna osårbarheten håller som bekant inte.

 

 
Viewing all 1353 articles
Browse latest View live