Den 27 augusti 1939 höll Sveriges dåvarande statsminister Per Albin Hansson ett ofta citerat tal på Skansen i Stockholm. I talet sa bland annat Per Albin Hansson att ”vår beredskap är god”. Sanningshalten i det uttalandet har diskuterats, eftersom Sveriges beredskap var allt annat än god. Den 1 september 1939 inleddes andra världskriget genom att Tyskland invaderade Polen. Händelseförloppet fick direkta konsekvenser för Nyköping genom att Kungliga Södermanlands Flygflottilj ( F11 ) placerades vid Skavsta gård utanför Nyköping.
Det moderna svenska flygvapnets organisation baserades på 1936 års riksdagsbeslut, som i sin tur baserades på den dåvarande försvarskommissionens utredning. När kriget brutit ut insåg man snart att den nya organisationen hade allvarliga brister. Det saknades bland annat spaningsflyg. Militärledningen behövde information om främmande makters göranden och låtanden och det bästa sättet att skaffa den informationen var genom fjärrspaningsplan, som snabbt kunde övervaka stora områden. Det kom att bli F11:s uppgift att som fjärrspaningsflottilj fylla den funktionen.
I augusti 1940 rekognoscerade i hemlighet personal från flygstabens organisationsavdelning området kring Skavsta gård utanför Nyköping. Det visade sig att området hade ett lämpligt läge för ett militärflygfält.
Överstelöjtnant Birger Schyberg blev den förste flottiljchefen och den 14 oktober 1941 hissades flaggan för första gången vid F11, men mycket var till att börja med provisoriskt.
Flottiljen var givetvis ett välkommet tillskott till Nyköping trots den allvarliga bakgrunden. Bilden ovan visar förbimarsch på Stora Torget i Nyköping vid ”krigsmans erinran” den 19/12 1941. Det var första gången Nyköpingsborna fick stifta offentlig bekantskap med F11.
Flygverksamheten kom snart i gång och det första flygplanet var en Tiger Moth (Sk 11), som användes för flygträning. För fjärrspaning använde man bland annat flygplanet Junkers Ju 86 (B 3), som egentligen var ett tungt bombflygplan.
Sverige hade stora problem att skaffa flygplan från utlandet på grund av kriget. År 1940 lyckades man dock köpa ett antal Caproni Ca 313 (S 16), som under brinnande krig flögs hem från Italien av svenska piloter. Planen överfördes senare till F11. Leveranserna av Caproni fortsatte fram till 1943. F11 fick succesivt fler S 16 Caproni, som tyvärr var behäftade med många barnsjukdommar. Alla historier kring Caproni är dock värt ett eget kapitel.
När vi idag flyger civilt och fredligt från Stockholm Skavsta Airport tänker vi kanske inte på den historia som finns där.