I samlingarna från Biby finns bland annat ett antal parasoller i siden och spets från början av 1800-talet. Man kan tänka sig att när damerna skulle vara fina en solig dag, så ingick troligen ett parasoll av den typ som finns i samlingarna. Damerna ville nog inte riskera att bli solbrända och se ut som om de arbetade utomhus. Men om det regnade då……
Det engelska ordet ”umbrella” kommer från det latinska ordet ”umbra” som betyder skugga.
Men det svenska ordet ”paraply” kommer från det franska ”parapluie”, som är sammansatt av orden ”parar” och ”pluie”. De kan översättas med ”skydda” och ”regn”.
I dagarna ser vi även en helt ny funktion för paraplyet. Man ser gula paraplyer som symboler hos demokratirörelsen i Hongkong.
De första bevisen för parasollets existens har man sett på monument från dåvarande Mesopotanien, som kan dateras till cirka 2400 år före Kristus. Därifrån spred sig bruket av parasoll som solskydd både österut mot Asien och västerut mot medelhavsområdet.
Parasollet var en statussymbol på den här tiden. Det kunde vara så stort att de hölls uppe av flera käppar som bars av tjänare.
På 400 - 500-talet kom Kineserna på att använda oljat papper för att göra parasollet vattentätt. Därmed fungerade de även i regn. År 1340 rapporterade ett påvligt sändebud att han sett hur indierna använde uppfällbara skydd mot både sol och regn.
Enligt historien utvecklades det moderna paraplyet av Samuel Fox år 1852. Han fick ett överskott av stålfjädrar från tillverkning av korsetter. Dessa använde han för att tillverka ett paraply med oljat canvastyg, som var fäst på ett stålskelett.
Det verkar alltså som om klimatet, där parasollet först började användas, gjorde att det fanns störst behov av solskydd. När idén sedan spreds till länder med andra klimatförutsättningar, så uppstod även behovet av paraplyfunktionen. På Biby fanns kanske även paraplyer för de regniga dagarna.