Tack och lov är klappträt ett bortglömt föremål som hör hemma på museum. Det är ett föremål som förknippas med tungt arbete. Att tvätta/byka var förr i tiden ett tungt kvinnoarbete.
Arbetet började dagen före tvättdagen. Då lades tvätten i blöt. På tvättdagen flyttades plaggen till tvättbaljan och där gnuggades och skurades de mot en tvättbräda. Efter den proceduren kunde det ”randiga”- det vill säga den kulörta tvätten - sköljas.
Vittvätten bearbetades vidare genom att kokas i en gryta med lutvatten, en mycket stark lösning. När det var klart lyftes tvätten över till en bänk och så klappades lutvattnet ur med ett klappträ.
Sedan återstod sköljningen som skedde direkt från bryggan vid sjön eller i ån. Urvridningen fick ske för hand. Förhoppningsvis kändes tvättarbetet lättare med hjälp av det här klappträt som är så vackert utsmyckat med karvsnitt daterat 1851. Gissningsvis en fästmansgåva.
Uppskattar en brud idag en tvättmaskin med 1400 varvs centrifugering (nutidens klappträ) som fästmansgåva? Kanske – kanske inte.
↧
Bortglömt: "Istället för 1400 varv/min"
↧