I en låda hos många ättlingar till mödrar som var födda i början av 1900-talet ligger kanske en sådan här pryl bortglömd. Det är inte en ”pryl” i den egentliga meningen utan bara slarvigt benämnt så - utan en ”krusare”.
Alltså ett ”tångliknande verktyg med skalkar av stål, överdragna med grönt plastmaterial. Smala vita plastrullar som skall rullas mot varandra under press”. Så står det på inregistreringslappen som även omtalar att föremålet har använts i tvätteriet på Jacobsbergs herrgård (adliga släkten Wattrangs gods i Björnlunda sn i Södermanland).
Men varför krusade man och vad krusade man? Jo, örngottsband ! Och om någon nu inte sett ett ”örngott” = kuddöverdrag med band så beror det på att man numera använder istoppsdito! Men gissa vad viktigt det var på 1940- och 50-talen med krusade örngottsband. Min mor (född 1898) använde tidigare en bordskniv för att krusa banden och hon blev överlycklig när denna krusare kom i hemmet. Den kunde även hennes lille son få hantera då han ville ”hjälpa till” med tvättens efterarbete.
Om det är något som är ”bortglömt” så är det väl en sådan här örngottskrusare och så även tvånget att krusa just örngottsbanden bara för att känna stoltheten som en ansvarskännande husmor.
↧
Bortglömt: "Krusare"
↧