Visst kan man peta sig i öronen varenda dag om man så vill, men bara med armbågen! Ni känner igen öronläkarens ord. Hur mycket öronvaxet än irriterar – att använda tops är förbjudet! Man kan skada sig.
I gamla tider var det inte så noga, då användes en örslev. Öronskeden, som den också kallades, har hittats i gravar från brons- och järnåldern. Historikerna vet att redskapet ofta bars hängande i bältet för att vara lätt åtkomligt. Och det var miljövänligt, lätt att torka av och användbart om och om igen.
Bildens örslev är av metall. Redskapet, som har en pincett i andra änden, är 8 cm långt och ligger i en resenecessär. Museet har ingen uppgift om dess ålder.
Dagens bomullspinne, tops efter fabrikatet Topz, fungerar förstås bra på andra håll än i öronen, exempelvis vid rengöring av sår eller vid sminkning.
Många problem i vår vardag har lösts av kvinnor. De har uppfunnit och utarbetat exempelvis vindrutetorkaren på bilen, diskmaskinen och kaffefiltret – och bomullspinnen, som togs fram på 1920-talet. Äran för den innovationen har tillfallit den polsk-amerikanske Leo Gerstenzang. Men det var hans fru som gav honom idén. Hon satte en bomullstuss på tandpetaren när hon gjorde rent sonens öron.