Kan man ha som mål i livet att ingå äktenskap? Javisst, är kanske det självklara svaret för många, men motiv och bevekelsegrunder har säkert skiftat över tid. I våra dagar är äktenskapet fortfarande en samhällsinstitution med högt symbolvärde, men nu för tiden handlar det om att två oberoende vanligtvis jämlika människor oavsett kön finner varandra och vill slå sig ihop. Och det kan ske utan att parterna för den skull burit på någon genomtänkt plan.
Äktenskap tycks genom tiderna i vissa fall ha varit en angeläget för att kunna överföra makt och egendom inom familjer till nästa generation – inte minst inom bondesamhället. Idag är det närmast otänkbart att föräldrar skulle ha en ekonomisk målsättning för sina ungdomar och försöka påverka partnerval. Nej, den som vill uppnå trygghet eller höja sin status får agera på egen handel. Undrar om kronprinsessan Victoria hade en målsättning att bli gift!
Målstyrt eller inte, inget är så starkt förknippat med giftermål och bröllop som vigselringen. Den binder samman och förenar och är ett tecken på ömsesidigt löfte tänkt att vara för evigt. Traditionen att bära vigselring har sitt ursprung från romartiden och symbolen verkar odödlig. Ända sedan 1500-talet har vi traditionen att den ska bäras på vänster hands ringfinger.
I Nyköping hade guldsmeden Carl Henrik Forsman butik på V. Storgatan 2 under 1920-talet. Skylten på bilden har suttit på fasaden in till affären.
Äktenskap i alla dess former kan ha såväl kyrklig som samhällelig anknytning och må vara grundat på kärlek, affärer eller annan orsak. En sak är jag i alla fall helt säker på, jag planerade aldrig att gifta mig. Det råkade bara komma en oemotståndlig Nyköpingsflicka i min väg och henne gav jag en vigselring. Vem som haft störst utbyte av vårt förhållande har vi aldrig klarlagt.
↧
Mål - Äktenskap?
↧