Mitt föräldrahem låg nära Karlfeltsgården i södra Dalarna där en familj drev lantbruk. Under min uppväxt på 50-talet vistades jag mycket på gården som bl.a hade mjölkkor - ett roligt och spännande ställe för en yngling. Hårt arbete kunde det också vara, ja på den tiden var barnarbete vanligt åtminstone på landsbygden.
Med stigande produktion och förädling kom mjölken under större delen av 1900-talet att fraktas till mejerier, vanligen i plåtkärl rymmande 50 liter.
Även en halvfull 50-liters mjölkkruka vägde mycket för att hanteras av en tioåring. Jag fick med häst och flakkärra frakta den från ladugården till mjölkpallen vid landsvägen. Bonden hjälpte mig lyfta upp på vagnen och sen fick jag klara frakten till pallen själv. Därifrån hämtades mjölken med lastbil. Det var så fiffigt att mjölkpallens höjd var i samma nivå som vagnen och jag kunde backa intill och hasa över krukan. Det gick bra utom den gången hästen blev skrämd av något och ryckte till. Mjölkkrukan föll i backen och det mesta av mjölken rann ut. Inte roligt att berätta om den olyckliga händelsen för bonden. Obetald arbetskraft var emellertid uppskattad av bönder så jag fick fortsatt förtroende.
Mjölkflaskan i rostfritt på bilden är tillverkad så sent som 1979 på Wedholms i Nyköping. Idag fraktas mjölken från produktionsanläggningarna i tankbilar.
/Gästbloggare Alf Lettesjö
↧
Mjölk - och barnarbete
↧