När jag lärde mig att mjölka en ko var jag inte gammal. Vi hade tre kor i ladugården, en häst och massor med kycklingar. Man satt på en liten pall på kons högra sida med en mjölkhink fastklämd mellan benen. Det gällde att knipa åt med tumme och pekfinger om spenens övre del och sedan med de andra fingrarna klämma till om spenens nedre del. Det lät så trevligt när mjölkstrålen sprutade ned i hinken.
Katten Rosa var alltid med och satt på lagårdsgången. Hon väntade på att få sin del av den spenvarma mjölken. Ibland vek jag upp spenen och sprutade lite mjölk på katten. Det var väl lite obehagligt att får strålen på sig men det smakade gott när hon slickade sig ren. Sedan skulle mjölken silas genom ett filter som kallades silvadd. Det var en rund (engångs) vaddskiva som klämdes fast mellan ett par runda perforerade metallskivor i en så kallad mjölktratt ovanpå den stora 50 liters mjölkflaskan. När mjölkningen var klar hände det att Rosa fick tag i den mjölkindränkta silvadden och åt upp den. Den smakade säkert gott men det blev vissa besvär när den skulle ut igen lång och seg som den var. För att bli av med silduken fick Rosa åka kana på ändan i gräset, en något sorglustig syn.
Mjölken skulle sedan kylas av så snabbt som möjligt. Det gick så till att mjölkflaskan hängdes ned i en kallkälla bakom ladugården. Senare köpte far min en roterande mjölkkylare som drevs med vatten från en kran. Kära Mor gjorde ofte filbunke på den oskummade mjölken. Hon hällde upp mjölken i små glasskålar som var förympade med lite äldre filbunke och ställde vid spisen. Efter ett dygn hade mjölken koagulerat. Med malen ingefära och socker på filbunken åt man sedan med sked. Det var jättegott.
Det föremål jag valt från samlingarna är en så kallad separator. Med den skiljde man grädden från skummjölken. Den skänktes 1963 av Elis Erlandsson från Nyköping och ska enligt beskrivningen vevas med 90 varv per minut. Vi hade en sådan apparat i mitt föräldrahem men jag minns inte att den någonsin kom till användning. Vi skickade vår mjölk till mejeriet i Gnesta och fick i retur skummjölk, smör och ost och det vi i övrigt ville ha.
↧
Mjölk - att mjölka en ko
↧