Höghjulingen på bilden var högaktuell på kung Oscars (II) tid. När Oscar dog var det i stället cyklar av nuvarande utseende som var inne.
Leonardo da Vinci har blivit beskylld för att vara cykelns uppfinnare. Den gamla teckning som finns av en cykel blev Leonardo beskylld för. Men nu tror man att det är en barnteckning.
England var höghjulingarnas förlovade land. Runt 1860 fanns det mer än 20 cykelfabrikanter i landet. Det anordnades tävlingar på dessa vidunder. För att få högre hastighet gjordes framhjulet större och större. När Oscar hade blivit kung hade hjulet vuxit till mer än 60 tum (minst 150 cm). En nackdel med dessa fordon var att de ofta slog runt framlänges så gubbarna hamnade på backen. En klurig amerikanare vände på cykeln så det lilla hjulet gick först och användes för styrning. Resultatet blev det samma. Cykeln på bilden har järnklätt hjul, tänk er hur det bör ha känts i rumpan med den tidens kullerstensgator. Jag vet inte om det var vägarnas kvalitet eller cyklistens rädsla som gjorde att de här apparaterna kallades för ”Bone Shaker”. När Dunlop jr, son till veterinären John Boyd Dunlop, klagade över smärtan uppfann pappa Dunlop en luftfylld slang som han satte på cykeln. Nu kunde unge herr Dunlop åka omkring och glänsa utan smärta.
För att kvinnorna skulle kunna utnyttja de här nya fordonen utvecklades ett cykelmode för damer. Det var ett slags byxkjol som gick ända ner till vristen. För att herrarna inte skulle bli upphetsade fanns det ett knytband nere vid foten. På kung Oscars tid var det nämligen mycket upphetsande om man såg vristerna på en dam. Jag vet inte om det var cyklarna och alla visade vrister som gjorde att Oscar och hans bror Karl blev beskyllda för så många barn på bygden.
Mångt och mycket har ändrats sen Oscars tid, både cyklar och dammodet. Den som säger att det var bättre förr skulle tvingas att åka på ett sådant här vidunder iklädd byxkjol.
På bilden ser vi även museiassistent Sylvia Fargo.
↧
Från Oscar II:s tid - Bone Shaker
↧