Oscars kungamantel hade krage, bräm och foder av hermelinskinn. Capen på bilden är vackrare, i ylle och siden, dekorerad med tyllspets och fårskinn.
Plagget syddes 1890, av vem är okänt. Kanske har denna någon inspirerats av tidens mest berömda sömmerska – Augusta Lundin. Hon hade ateljé i Stockholm, var först med det senaste efter årliga besök i modets Paris och levererade varje år klänningar till Oskar II:s hovdamer.
Augusta tänkte inte bara på flärd och skönhet utan ville skapa ”hälsosamma” kläder. En s k ”reformdräkt” skulle sitta löst och ledigt runt kroppen. Bort med korsett och turnyr, det som markerade midjan och gav yppig bak.
För att förebygga skador på syn och rygg som var/är så vanliga bland sömmerskor fick hennes anställda förkortad arbetstid och två veckors semester just samma år som capen kom till.
Samtidigt var det folksamling i huvudstaden. Sveriges första första-maj-demonstration ägde rum på Gärdet och 50 000 människor trängdes för att lyssna till arbetarrörelsens förgrundmän Hjalmar Branting och August Palm.
Jag tror ingen av åhörarna bar en cape som den här!
↧
Från Oscar II:s tid - Skönt runt axlarna
↧