När jag åkte med bilen till Nyköping för att delta i ett möte med Seniorbloggarna såg jag ett fenomen. Det var 10 grader kallt och lite snö i luften. Men solen sken igenom och plötsligt såg jag en regnbåge strax till höger om solen. Men det var ingen vanlig regnbåge för den var rak och stod lodrätt! Vad var nu detta? Så såg jag en regnbåge till och den fanns strax till vänster om solen. Den röda delen av regnbågarna var vända mot solen.
Nu har jag tagit reda på att det var ett halofenomen jag bevittnade och alltså ingen regnbåge. Det är ett optiskt fenomen som inträffar när solljuset bryts i iskristaller i moln eller dimma. Jag ringde till SMHI i Norrköping och där fick jag besked. Meteorologen på kundtjänsten sa sig vara mycket fascinerad av haloar. De kan uppträda i en mängd olika former och vara mycket spektakulära.
Oftast är de bågformade eller runda men det förekommer också som så kallade vertikalpelare.
Dylika fenomen måste ha fascinerat människor i alla tider. Den räknemaskin som jag valt ut i samlingarna kan kanske ha använts till att räkna ut vinkeln mellan solen och halofenomen. Vinkeln är oftast 22 grader men även 46 graders vinkel förekommer.
Räknemaskinen är för övrigt patenterad av en J. F. Hellström i Nyköping. Den är väldigt fin och tillverkad av trä med tre svarvade fötter och en mässingsskiva ovanpå.
↧
Tema Fenomen: "Räknemaskin"
↧