Sex procent av alla svenska barn föds för tidigt, det vill säga före vecka 38 av graviditeten. De allra flesta överlever och blir friska utan funktionshinder, mycket tack vare de senaste decenniernas medicintekniska utveckling. Extremt tidigt, under vecka 23-28, föds cirka 300 barn varje år. Även i den gruppen är överlevnaden god men inte alltid problemfri.
För tidigt födda barn har svårt att hålla värmen själva. Det är här kuvösen kommer in i bilden. Idén till den sägs komma från en fransman i slutet av 1800-talet som fick syn på en äggkläckningsmaskin. Det kanske är en skröna, men klart står att det fenomen som kallas livet kommit många till del efter en start i kuvös. Modellerna har naturligtvis förbättrats genom åren, och med dem prognosen för barnen. Denna av AGA tillverkade som Nyköpings lasarett använde på 1970-talet är nu donerad till föremålsarkivet och ersatt av modernare skapelser.
För övrigt kan det gå fenomenalt bra i livet även om man är för tidigt född. Isaac Newton, tyngdlagens upptäckare, vägde 1300 gram vid när han kom till världen - och blev 84 år. Winston Churchill såg dagens ljus 8 veckor för tidigt och hann ju uträtta en hel del innan han dog 91 år gammal. Huruvida han låg i kuvös förtäljer dock inte historien.
↧
Tema Fenomen: "Starthjälp för livet"
↧