Den här konstruktionen har krönt mangårdsbyggnaden vid Brunsta och den finns i föremålsarkivet. Museet har fått ta hand om den för att renovera den innan den återbördas till den gamla byggnaden. Vindflöjeln har apotekare Johan Henrik Reinenbachs initialer. Klockan som sitter under taket för tanken till temat Nyår.
Den har kanske använts för att ringa in nyåret? Efter tolvslaget på nyårsnatten sänder Sveriges Radio klockringning från samtliga domkyrkor i landet. När jag hör Storklockan i Uppsala domkyrkas torn knottrar sig huden. Den är så mäktig i sin klang.
Strax före tolvslaget sänder TV från Skansen och då hörs dessa ord:
Ring klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö.
Ring själaringning över land och vatten.
Ring in det nya och ring ut det gamla
i årets första, självande minut.
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
och ring in sanningens till oss som famla.
Och så vidare…
Första gången Alfred Tennysons ”Nyårsklockorna” lästes på Skansen var 1895 och då av Niklas Bergendahl och enbart för Skansenpubliken. Han efterträddes av Anders de Wahl 1897. Från 1934 började de Wahl deklamera dikten från Sveriges Radios studio på Kungsgatan 8 i Stockholm. Och det pågick till och med 1955. Anders de Wahls mäktiga stämma tystnade 1956 då han avled. Då lades traditionen ner.
1977 återupptogs framförandet av ”Nyårsklockorna” i form av TV-utsändning från Skansen, då med Georg Rydeberg som uppläsare. 1983 fick vi se Jarl Kulle och efter hans död övertog Margaretha Krook som första kvinna den traditionstyngda rollen. Från 2001 är det Jan Malmsjö som läser dikten . Att få läsa den högstämda dikten på Skansen på nyårsnatten är ett hedersuppdrag som ingen tackar nej till.
↧
Tema Nyår: "Tolv slag"
↧