Det smäller av raketer och alla kyrkklockor ringer. Glaset, med bubbel i, lyfts till en gemensam skål och när drycken runnit ned uttalas de ord som vederbörande sagt så mången gång vid just det nya årets ingång. Jag lovar att sluta röka! I år skall det bli av!
Denna vackra cigarrlåda fick mig att fantisera. Om dess väg från tillverkning fram till slutet på en hylla i muséets samling.
Inregistreringen är lite mager: Cigarrlåda av trä och papper med måtten 34,6,13,1,7,2,L,B,H. Imponerande storlek, eller hur?
På locket finns märkningen: YRURAC=BAT och tillverkaren - den danska fabriken, A.M. Hirschsprung & Sönner med sitt inregistrerade varumärke i en tjusig vapensköld – AMHS. Detta var ett av fabrikens välkända märken.
Bruket att röka cigarrer härleds från Västindien – Cuba – varifrån spanjorerna tog det till Europa i slutet av 1600-talet. Under 1700-talet startade cigarrtillverkning i Tyskland men först 1814 i Sverige.
Den här lådan, som troligen innehållit cubansk tobak formad till cigarrer – kommer från Hirschsprungska tobaksfabriken som startade 1826 i Köpenhamn. Återförsäljare av firmans märken fanns i Stockholm i en cigarraffär belägen i Operahuset.
Lådan är av cederträ och stämplad ”claro” vilket betyder att cigarrerna är ljusa. På gaveln avbildas tre herrar i exotisk miljö, alla med prydligt skägg och iförda jackett. De verkar samspråka utan att röka cigarr! En halvnaken kvinnofigur – staty? – finns i bakgrunden delvis skymd av stora tobaksblad.
Cigarrlådan är välbevarad och som brukare anges Axelina Carlborg. Om Axelina rökt cigarrerna som ursprungligen legat i lådan eller använt den till att förvara knappar i, vet man inte. Men år 1977 överlämnade 1:e stadsläkaren Sven Carlborg – en tom cigarrlåda till museet. Det kanske var ett nyårslöfte!
↧
Tema Nyår: "Det kanske var ett nyårslöfte!"
↧