Södermanlands Museum har tagit fram ett antal studielådor avsedda för skolklasser som ett komplement till undervisningen. Seniorbloggarna fick en titt på dessa intressanta lådor med material från olika tidsepoker och avseende olika ämnen. Här finns bland andra ”Finlandsbreven”, ”Vasakistan” och ”Medeltidskistan”. Vi fick dessutom uppdraget att välja ut en av kistorna för att blogga om. För min del lät ”Vikingakistan” spännande.
Vikingatiden ( 800 – 1100 e kr) var verkligen en brytningstid i svensk historia. Ordet viking lär betyda ”en från viken” och antyder att dessa människor ofta bodde vid havsvikar och utefter stränderna. Vikingarna porträtteras ofta som pirater och plundrare, men de var troligen främst handelsresande, upptäckare, hantverkare och berättare. Trots att vikingarna pratade samma språk - fornnordiska - var aldrig Skandinavien ett enat vikingaland utan bestod av många mindre kungariken under ett antal hövdingar. Vikingarna befann sig religiöst mellan den fornnordiska mytologin och kristendomen som gjorde sitt intåg vid denna tid. (Det skulle vara intressant att se mer djupgående analyser kring sambanden mellan den indiska hinduismen, grekiska mytologin och nordiska mytologin. Det verkar finnas många likheter.) För att hålla sig väl med alla gudar kan man se att vikingarna tillbad både de gamla och de nya gudarna. I lådan finns bland annat en torshammare.
I vikingalådan finns även en yxa av järn. Exemplaret i lådan är en modern kopia. Utformning och material tyder på att vikingarna var skickliga hantverkare. Både hantverksskicklighet och bra verktyg behövdes för att bygga de vikingaskepp som blev en symbol för vikingarnas resor runt om i världen.
Vikingakistan berättar även om vardagen på en vikingagård. Bland annat byggs ett vikingaskepp och man berättar om äldste sonen Gunnar som följde med ett vikingaskepp till Grekland och aldrig återvände. En runsten hade rests till hans ära. Utanför Nyköping i närheten av Kristineholm finns flera runstenar. På en finns inskriptionen: ”Stenen restes efter Håsten. Reste den fadern själv efter sin döde son. Åsgot gjorde.....”
Man behöver alltså inte leta så länge för att finna verkliga motsvarigheter till lådans berättelse.