Bilder från arkeologiska undersökningar i Nyköping och Strängnäs kommuner 2013
Normalt bloggar vi seniorer om historiska föremål och händelser. Det vore kanske intressant att som omväxling spana på vad modern och framtida teknik innebär inom det arkeologiska området. Lite framtidsfilosofi alltså.
Många arkeologiska projekt har genomförts i Nyköping, men jag uppfattar som utomstående att det arkeologiska perspektivet ofta får ställas mot tids- och kostnadsaspekter i byggprojekt. Med hjälp av nyare teknik kanske större områden kan kartläggas för att få en bättre helhetsbild och därigenom bättre möjligheten att göra mer precisa punktinsatser. Det finns en hel del ny teknik som med hjälp av olika mätmetoder kan kartlägga hur det ser ut under- respektive på markytan.
Jag läste en intressant artikel i tidningen Ny Teknik om hur man ”likt Stålmannen kan skåda under markytan utan ett enda spadtag”. En fördel med ”oförstörande utgrävning” är att området inte påverkas, vilket möjliggör framtida arkeologiska kartläggningar med nyfunna tekniker och insikter. Till exempel förstörde vi nog en hel del av de framtida möjligheterna när vi som skolungdomar grävde vid Nyköpingshus på 1950-talet. (Se tidigare seniorblogg)
I ett projekt i Stonehenge i England använde man med framgång moderna metoder. När man på olika sätt identifierat speciellt intressanta områden, användes markradar för att detaljstudera marken ner till flera meters djup. Alla typer av mark passar tyvärr inte för markradar men markradarn gav i alla fall en hel del ny information inom det redan tidigare kartlagda Stonehenge-området.
Det är också spännande att ett svenskt företag (Malå Geoscience) har en framträdande position när det gäller markradar. En sådan har använts vid bland annat utgrävningar på Birka.
Det är fler än arkeologer som är intresserade av vad som finns under markytan, som till exempel tunnnelbyggare och andra infrastrukturbyggare. Vi fick ju lära oss av Björn Pettersson att det ofta är i samband med olika typer av byggnationer som det blir aktuellt med arkeologiska utgrävningar. Kanske sammanfaller här intresset från dessa två parter för att studera vad som finns under markytan?