Quantcast
Channel: Seniorbloggen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Sjukvård - Sjukhus- och kulturhistoria i Nyköping

$
0
0
“SLM M029495 - Länslasarettet i Nyköping på 1930-talet,” Sörmlands museum
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/366765.
 
 
 

Under 1700-talet startade man så kallade lasarett i Sverige. Dessa var avsedda för fattigt folk. Nyköpings första lasarett låg i hörnet av St Annegatan och Östra Storgatan. Inflyttningen skedde år 1775 och då fanns 6 sängplatser. Trots om- och tillbyggnader blev lasarettet för litet och under senare delen av 1800-talet byggdes nya lokaler vid Repslagaregatan – där Landstinget idag har sitt huvudkontor. I början på 1900-talet var åter lokalerna för små, varför planeringen av Nyköpings nuvarande lasarett startade. Det invigdes år 1915. Som skäl för placeringen angavs att det låg lite utanför staden och att det där var friskare luft. Därefter gjordes en större tillbyggnad år 1967 då den nya höga delen av sjukhuset byggdes. År 1970 byggdes den psykiatriska delen vid ”Hållet” och fick då ersätta det gamla Hospitalet St Anna vid Hospitalsgatan.

 

Jag har egna kopplingar till några av dessa byggnader på olika ställen i Nyköping. Jag föddes enligt uppgift i den gamla BB-byggnaden vid lasarettet. Den låg utefter Brunnsgatan mitt emot den nuvarande nybyggda brandstationen och revs för ett antal år sedan.

Omkring år 1990 arbetade jag på Nyköping Energi AB och under tiden vi byggde om våra lokaler vid Storhusqvarn hade vi kontorslokaler i den då tomma huvudbyggnaden vid St Anna. Dessa lokaler byggdes senare om till bostadslägenheter.

 

En annan historia med koppling till lasarettet berättades av min mor. Då hon som ung flicka flyttade till Nyköping, började hon arbeta i en liten butik som låg i en villa i hörnet av Blomenhovsvägen och Lasarettsvägen. Man kan fortfarande se spår i fasaden efter butiken. År 1932 flyttade familjen Olrog in i den vänstra av de två grindstugorna vid lasarettets gamla infart. Thorvald Olrog hade fått arbete som syssloman vid Nyköpings Lasarett och detta var familjens tjänstebostad. I familjen fanns också den cirka 13-årige sonen Ulf Peter Olrog. Varje dag kom den unge Ulf Peter till butiken och handlade mjölk och bröd till  familjen berättade min mor. Ulf Peter Olrog blev senare i livet rikskänd som artist och kompositör. Han fick, både genom att åka runt och spela på olika dansbanor i Södermanland och studier i nordisk folklivsforskning i Uppsala, inspiration till bland annat låtar som ”Samling  vid pumpen”, ”Schottis på Valhall”och ”Violen från Flen”. Låtar bland Olrogs stora repertoar som fortfarande spelas och är allmänt kända.

 

Det är lite intressant att Nyköpings Lasarett förutom sjukhushistoria även rymmer en del kulturhistoria.

 

 

 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!