3 cm (t. hög). Foto: Historiska museet
I samband med utgivningen skriver Postnord i sitt pressmeddelande:
”Vikingatiden upphör aldrig att fascinera. På mångas begäran uppmärksammar vi återigen vikingatiden, nu med motiv från yngre järnåldern, perioden från 550 till 1050. Föremålen vi visar kommer från fyndplatser i olika delar av Sverige, bland annat Södermanland. En av de sörmländska figurinerna hittades vid en stor hallbyggnad där religiösa ritualer utspelades under 400-600 talen. En teori är att figurinerna föreställer tre av Lundas "världsliga" härskare som låter framställa sig själva på ett gudalikt vis i syfte att legitimera sin makt. Förutom fyndet i närheten av Strängnäs finns även ett förgyllt hästbetsel från Gotland, ett silversmycke från Vadstena, ett förgyllt beslag från Uppåkra utanför Lund samt en buddhafigur från Helgö i Mälaren med i det nya häftet”.
För arkeologerna blev naturligtvis fynden något alldeles extra. Att hitta så intressanta föremål var naturligtvis lite utöver det vanliga som normalt påträffas. En sensation som hette duga och förgyllde säkert också deras arbete på mer än ett sätt.
http://historiska.se/sokresultat/?q=figurin+lunda&i=ksamsok
Fynden, som finns bevarade på Historiska museet, är omnämnda i Sörmlands museums Historien i Sörmland. Där berättas att två av gubbarna hittades i en liten utbyggnad, ett vi, på ett av de stora husen som kom fram vid utgrävningarna. Ett vi är ett rum för religiösa ceremonier, ungefär som koret i en kyrka. En av gubbarna hade grävts ned under en av stolparna som bar upp taket, den andra intill viets vägg. Den tredje hittades på det som varit gårdsplanen framför huset.
Historien om Guldgubbarna från Lunda kan du läsa mer om på www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Utstallningar/Historien-i-Sormland/Strangnas/36-Guldgubbarna-fran-Lunda/