Quantcast
Channel: Seniorbloggen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Arkeologiskt fynd blev frimärke - Guldgubbarna från Lunda

$
0
0

 

Figurin av brons med förgyllning, 3,4 cm (t. vän), figurin av brons och guld,
3 cm (t. hög).
Foto: Historiska museet
 
 
När jag kollade runt lite på Sörmlands museums hemsida träffade jag på en intressant upptäckt som gjordes vid Lunda i Strängnäs i början av 2000-talet. Där hittade man, vid utgrävningar som gjordes i samband med byggandet av en trafikplats, mängder av fynd som bedömdes härstamma från järnåldern. Det mest sensationella var tre små figurer i guld och förgyllt brons. De ansågs så märkliga att de till och med kom att bli motiv på frimärke. Postverket skulle ge ut en ny serie som föreställer arkeologiska fynd i guld, silver och brons från yngre järnåldern och vikingatiden och fastnade för ”guldgubbarna”.

 

I samband med utgivningen skriver Postnord i sitt pressmeddelande:

”Vikingatiden upphör aldrig att fascinera. På mångas begäran uppmärksammar vi återigen vikingatiden, nu med motiv från yngre järnåldern, perioden från 550 till 1050. Föremålen vi visar kommer från fyndplatser i olika delar av Sverige, bland annat Södermanland. En av de sörmländska figurinerna hittades vid en stor hallbyggnad där religiösa ritualer utspelades under 400-600 talen. En teori är att figurinerna föreställer tre av Lundas "världsliga" härskare som låter framställa sig själva på ett gudalikt vis i syfte att legitimera sin makt. Förutom fyndet i närheten av Strängnäs finns även ett förgyllt hästbetsel från Gotland, ett silversmycke från Vadstena, ett förgyllt beslag från Uppåkra utanför Lund samt en buddhafigur från Helgö i Mälaren med i det nya häftet”.

 

För arkeologerna blev naturligtvis fynden något alldeles extra. Att hitta så intressanta föremål var naturligtvis lite utöver det vanliga som normalt påträffas. En sensation som hette duga och förgyllde säkert också deras arbete på mer än ett sätt.

 

 

Figurin av guld, 2 cm. Foto: Historiska museet
http://historiska.se/sokresultat/?q=figurin+lunda&i=ksamsok
 

 

Fynden, som finns bevarade på Historiska museet, är omnämnda i Sörmlands museums Historien i Sörmland. Där berättas att två av gubbarna hittades i en liten utbyggnad, ett vi, på ett av de stora husen som kom fram vid utgrävningarna. Ett vi är ett rum för religiösa ceremonier, ungefär som koret i en kyrka. En av gubbarna hade grävts ned under en av stolparna som bar upp taket, den andra intill viets vägg. Den tredje hittades på det som varit gårdsplanen framför huset.

 

Historien om Guldgubbarna från Lunda kan du läsa mer om på www.sormlandsmuseum.se/Sormlandsmuseum/Utstallningar/Historien-i-Sormland/Strangnas/36-Guldgubbarna-fran-Lunda/

 

 

 

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1353

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!