God fortsättning på det nya året!
Sigge Johansson, tidigare välkänd SN-reporter och röst på radio Sörmland, har en kunskap om historien kring NK:s verkstäder i Nyköping som är imponerande. Något som Antikmagasinet i Kunskapskanalen har uppmärksammat. Den 25 februari klockan 21.00, för övrigt Sigges namnsdag, kommer han att medverka i ett program som handlar om just NK:s verkstäder. Programmet kommer direkt efter Antikrundan i SVT 1.
Det här kan man bara inte missa. Ska bli spännande att både se och höra om den industrihistoria som skulle komma att betyda så mycket för Nyköpings industriella utveckling. En framgångssaga måste man säga och det tack vare sonen till garnbodsägaren Karl Ludvig Lundberg – Karl Ludvig – som var mannen bakom Nordiska Kompaniets beslut att bygga en möbelfabrik i Nyköping.
Ur Nordiska Museets omfattande arkiv om NK:s historia finns den här texten om fabriken:
”År 1904 startade NK:s verkstäder i Nyköping. I verkstäderna tillverkades både specialbeställda möbler men även serietillverkade. Möblerna var ritade av olika ledande arkitekter som Carl Malmsten, E.G. Asplund och Axel Einar Hjorth. I början av 1940-talet presenterades Triva-möblerna som utvecklats av Elias Svedberg. Möblerna levererades i platta paket och monterades av köparen vilket möjliggjorde köp av kvalitetsmöbler för ett lägre pris. Under 1950-talet dominerade kontorsmöbler tillverkningen. Flertalet offentliga miljöer såsom restauranger, banker, hotell, ambassader, ångfartyg m.m. har inretts av NK.”
Men det var inte bara möbler som tillverkades. Under en period byggdes även ett antal båtar mellan åren 1934 och 1945. Bland annat den så kallade ”Campingbåten”. Ett exemplar av den finns bevarat i Sörmlands museums föremålsarkiv och är föremål för renovering.
De handlingar tillhörande NK som finns hos Nordiska museet är främst möbelritningar, tryck och fotografier. Fotosamlingen består av bilder från hela NK:s verksamhetsområde såsom modebilder, möbler, inredning, arbetsbilder, utställningar och NK:s interiörer.
Som ett vackert och tilltalande dokument över NK-epoken, som avslutades 1973, står idag NK-villan vid Nyköpingsån med slottet som mäktig bakgrund. NK-villan ritades som en utställningspaviljong till den stora industriutställningen i Norrköping 1906. Den flyttades efter utställningen till Nyköping som en gåva till NK:s verkstäders anställda.
Sigge har också varit en av många ideellt arbetande i NK-villans vänner som sett till att den idag blivit flitigt utnyttjat för framför allt kulturella aktiviteter men också för uthyrning.
Låt mig till sist göra lite reklam för NK-villans vänner. De gör en otroligt fin insats för kulturlivet i Nyköping och ”bjuder” på en rad spännande och intressanta aktiviteter. Vill du stötta och medverka till att vi ska få behålla denna ”pärla” i Nyköping med alla dess verksamheter gå in som medlem. Gör ett besök på www.nkvillan.se och ta del av deras erbjudande.