Bildens rödmålade metallbricka, med texten Å S 2R i vitt, är sannolikt avsedd att hängas runt halsen eller möjligen att fästas i mössan, och har troligen använts av det frivilliga brandförsvaret någon gång under 1800-talet. Under 1800.talets senare hälft sköttes i Sverige släckningsarbetet av frivilliga brandkårer där varje husägare förväntades delta i försvaret vid brand. För att kunna identifieras bar deltagaren en bricka oftast med kvarters-eller husnummer ingraverat som på föremålet ovan.
Metallbrickan har hög aktualitet och kan stå som symbol för vår tid. Det tillhör ett av Sörmlands museums senast på hemsidan inlagda objekt, behovet av brandförsvar ökar i tider då årets sannolikt flest stearinljus brinner i de svenska hemmen, asylboenden och HVB antänds samt frivilligheten att delta manifesterats som aldrig förr.
Givmildhet, frivilliga hjälpinsatser och ”refugees welcome” har mött många som flytt undan krig och förföljelse vid ankomsten till vårt land, ett land där invånarna är vana vid att omtanken om landet och medmänniskan sköts via skattsedeln.
Gävlebocken har brunnit som vanligt och branden släckts av brandförsvaret som sedan 1944 är en kommunal angelägenhet och skattsedeln har kompletterats med frivilliga händer och givmilda medmänniskor.