http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/321602.
Julgranen är den verkligt traditionella symbolen för jul i hela västvärlden. För mycket länge sedan var julgranarna i Skandinavien utomhusgranar och kallades julruskor. Man barkade och kvistade granarna nedifrån så att endast de övre grenarna blev kvar. Därefter placerades de ofta på var sin sida om gårdens dörr för att skydda mot onda makter i samband med midvintern.
Seden med inomhusgran kom till Tyskland under 1400-talet. Den först kända klädda inomhusgranen i Sverige var så vitt man vet från år 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Granen hade vaxljus och var klädd med godsaker. Under granen fanns julklappar.
I slutet av 1800-talet blev inomhusgranen mer allmän. Traditionen spreds från högreståndshemmen till de vanliga hemmen. Om stugan var för trång så ställde man granen på bordet eller hängde den i taket. Var det rymligt så kunde granen stå i en julgransfot på golvet. Vår egen tradition med julgransprydnader och julklappar kom också från den tyska traditionen.
“SLM 26129 - Julgransfot,” Sörmlands museum,
http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/307213.
De flesta granar som säljs i Sverige är av typen rödgran. Det förekommer givetvis andra typer av granar också, som exempelvis silvergran. Den traditionella granen i Tyskland är av ädelgranssorten tanne. Man sjunger ” O Tannenbaum, O Tannenbaum.... i Tyskland. Det finns idag många olika sorters granar att välja på. Många tycker till och med att det är praktiskt med plastgranar.
Så här års syns många julgransförsäljare - ofta i anslutning till våra köpcenta. Det säljs enligt uppgift omkring 3 miljoner granar i Sverige och cirka 80% lär vara av sorten rödgran. Dessutom huggs en hel del granar direkt i skogen, så den totala mängden granar är säkert väsentligt större.
Vid tjugondag Knut skall sedan granen dansas ut enligt traditionen. Då blir granen ett problem för renhållningen. Det är ett stort antal granar som skall tas om hand, men det skall vi inte bekymra oss om nu när ”julen står för dörren”.
Som en liten parantes såg jag för ett antal år sedan att eleverna vid Gripenskolan i Nyköping hade skämtat med eleverna vid dåvarande Tessinsskolan och lagt en stor mängd gamla däck framför ingången. När Tessineleverna kom till skolan på morgonen fann de en skylt med texten ”(h)julen står för dörren”.