Bildens vargfana kommer från Gammelsta i Kila socken, Nyköpings kommun. Den är målad på väv och föreställer en svart djurfigur med röda öron och ögon. Ett riktigt monster! Enligt beskrivningen användes den under en tid då förföljelse av rovdjur var lagstadgad och en samhällskontrollerad plikt. Varglappar (”jakttyg”) kom till Sverige sannolikt i slutet av 1600-talet. Under 1700-talet drevs vargar med hjälp av oväsen, nät och varglappar mot gårdar eller gropar där de slogs ihjäl.
År 2012 startade museet projektet Gårdagens hantverk blir morgondagens design. Ett 100-tal kreativa personer verksamma inom konst, design, hemslöjd och konsthantverk bjöds in och fick en genomgång av föremålssamling och bildarkiv. Syftet var att inspireras av mångfalden och ta fram skisser till moderna produkter med kulturhistorisk koppling. Ambitionen var också att stärka kulturella och kreativa näringar genom att skapa nya avsättningsmöjligheter för utövarna. Efter en jurybedömning fick femton personer uppdrag att jobba vidare och utveckla museets butiksutbud.
Lisa Sollenberg har skapat fyra olika klisterark med figurer, som kan fästas som engångstatueringar på kroppen. Pedagogisk och kul produkt för barn. Vargfanan är en av figurerna på karta 4 – ”Änglar och monster”. Butikens utbud omfattar också verktyg, smycken, glas, keramik, böcker, vykort, tyg, underlägg och mycket mer. Ett utökat sortiment kommer att finnas vid invigningen av det nya museet 2018.
I Sörmlands museums nätbutik finns något för alla åldrar. Kolla på butiken.sormlandsmuseum.se! Nu till jul finns också produkterna på Västerport i Nyköping (Hantverksgruppens julmarknad).