http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/295709.
En liten souvenir i Sörmlands museums föremålsarkiv, en träskulptur med en blåklädd ryttare sittandes på en rödmålad trähäst, för tankarna till visan Staffan var en stalledräng, som vi i Sverige idag framför allt förknippar med stjärngossarnas sång i luciatåget.
I visan sjunger gossarna att Staffan var en stalledräng som vattnar sina fålar fem och att den femte var appelgrå eller apelgrå och att det är den som Staffan rider själv uppå. Ordet appel eller apel utgör liksom äpple en avledning av en stam apla från ursprungligen krimgotiskan och har sedan upptagits i de germanska språken. Möjligen, skriver man i SAOB, går det att föra till Abella, en forntida stad i Campanien som var berömd för sina äpplen.
Men vem var Staffan?
Enligt legenden har Staffan sitt ursprung i historien om den första kristna martyren St Stefanos vars död skildras i Apostlagärningarnas sjunde kapitel. Där beskrivs hur han som straff för att han predikat om Jesus som Kristus stenades till döds. Under medeltiden utvecklades nya legender om Stefanos. I Sverige blir Stefanos Staffan och stalledräng åt Herodes. Herodes är den som befaller att Stefanos ska dödas efter att Stefanos berättat för kungen att Judaskonungen är född. I förstone vägrar Herodes tro på berättelsen och betraktar den lika osann som att den tupp, som ligger stekt på kungens frukostbord, stiger upp, flaxar med vingarna och gal. Så sker naturligtvis och kungen blir skräckslagen och befaller att Stefanos ska stenas till döds berättar Historiska museet i ”Upptäck historien”.
Under medeltiden skrevs ett antal nya ballader om Stefan i rollen som stalledräng. Dessa framfördes i olika traditioner som knöts till annandagen men också av stjärngossarna i deras julspel under perioden från tredjedag jul till trettondagen. När stjärngossarna flyttade över till luciatåget följde även sångerna med och det är där legenden överlevt i 2000 år och det är där i visans refräng som gossarna tillförsäkrar oss En gång blott om året så en fröjdefull jul vi få. Stefanos eller Staffan/Stefan firas på annandag jul eftersom Stefanos dödsdag högtidlighålls som hans andliga födelsedag och som den förste martyren hedras han med sin dag, dagen efter Jesu födelsedag den 25 december.