Smedjorna har fått sitt namn efter grundaren Reinhold Rademacher som med omfattande personliga privilegier förmåddes att flytta från svenska Livland till Sverige av dåvarande regenten Karl X Gustaf. Rademacher, industriman från Riga och bördig från Nederländerna, var redan väletablerad och innehade privilegium på finsmidesmanufaktur i Kirkholms skans i Livland men verksamheten ansågs hotad av Ryssland som var på frammarsch i området och som Svenska Livland gränsade till. Området hade tillfallit Sverige genom stilleståndet i Altmark 1629 och avträddes senare till just Ryssland genom freden i Nystad 1721.
Året var troligen 1658 då Reinhold Rademacher satte sina fötter i Eskilstuna eller Carl Gustafs stad som platsen då fick heta efter namnet på Sveriges regent. Planerna för verksamheten var stora och Rademacher bjöd in både valloner och tyska smeder att verka i smedjorna eller gevärsfaktoriet som det kom att kallas. En äldre benämning på gevärsfabriker som under stormaktstiden inrättades på flera håll i landet för att förse landet med vapen i de olika krig som fördes. Som motprestation erhöll oftast städerna stadsrättigheter eller stadsprivilegier utfärdade av kronan vilket var en förutsättning för att städerna skulle ha juridisk rätt att bedriva sin verksamhet och erkännas som stad.
Planen för Carl Gustafs stad var att inrätta 120 smedjor uppförda i sten och stadsplanen ritades av den fransksvenske arkitekten Jean de la Vallée som från 1651 fått titeln kunglig arkitekt. 1659 stod de första smedjorna färdiga och då inte i sten utan uppförda i trä. De resterande 100 kom aldrig att uppföras utan förblev en pappersprodukt.
Jean de la Vallée var den förste svenska konstnär som fick statligt finansierad utbildning på konstcentra i Paris och Rom och hans främsta verk och insats anses vara ombyggnaden av Stockholms slott.
Reinhold Rademachers omfattande privilegier blev så småningom en broms för utvecklingen och efter hans död övergick, i början på 1700-talet, verksamheten i privat ägo och Carl Gustafs stad återtog det tidigare namnet Eskilstuna.
Inte heller städer och stadsprivilegier fick ett evigt liv. 1971 avskaffades begreppet stad och stadsprivilegier definitivt i och med den stora kommunreformen och idag finns inga städer i juridisk mening kvar i Sverige.
Flera kända verk av de la Vallées hand, slott, palats, kyrkor, står dock fortfarande kvar och fyller sin funktion på flera platser i landet, inte minst i huvudstaden, och är liksom smedjorna i Eskilstuna värda att besöka och uppleva.