Är namnet på återbruksgallerian i Eskilstuna – ett köpcentrum för återbruk till vilken regionens invånare ska kunna komma till Returen för att lämna förbrukade saker men också för att kunna handla fina återbrukade saker och få kunskap och inspiration om återbruk, kretsloppstänkande och hållbarhet. Ett nytt och unikt handelskoncept med grund i det nära och lokala. Verksamheten, som drivs av Eskilstuna kommun, kan vara världens första köpcentrum för återbrukade saker som det står att läsa på gallerians hemsida. I verksamheten ryms 7 butiker, ett kafé och en restaurang.
Ett helt annat koncept beskriver Sveriges största galleri som öppnar den 12 november. Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna i Stockholmstrakten. Anläggningen är på 100 000 kvadratmeter, har 224 hyresgäster och beräknas få en omsättning som överträffar samtliga stora gallerior i stockholmstrakten. En helt annan målsättning med verksamheten än på Retuna. Människor förväntas komma långväga ifrån för att kunna inhandla det mest moderna och populära för att sedan äta på en av de 20 restaurangerna som finns i Mallen.
Men kanske kommer Mall of Scandinavias förhoppningar på skam.
I läroplanen för grundskolan får hållbar utveckling och miljö en starkare ställning och i slöjden ska eleverna arbeta med återvinning av material. Till exempel med kläder inköpta från en secondhandbutik. Ämnet ska ta sig an miljöaspekterna och främja en hållbar utveckling genom val av material och metoder. I kursplanen för årskurs 4 till 6 står det att slöjdundervisningen ska bidra till resurshushållning genom att eleverna till exempel arbetar med reparationer och återanvändning. I årskurs 7 till 9 skrivs att eleverna ska arbeta med hur olika material produceras ur ett hållbarhetsperspektiv.
Hopp om framtiden om skolan utbildar klimatsmarta konsumenter och om återbruk blir framtidskonceptet.