I en av Rademachersmedjorna i Eskilstuna finns en något märklig möbel – en kökssoffa som kan se både välkomnande ut men även talar om att ”hit men inte längre”. Men mera om det kommer lite längre fram.
Seniorbloggarnas höstutflykt till Eskilstuna innefattade även ett besök vid Rademachersmedjorna – ett av stadens mest välbesökta mål för såväl turister som kommunens egna invånare. Inte minst vid alla festliga arrangemang som hålls under året.
Det var också här som Eskilstunas första museum såg dagens ljus. Året var 1906 och i dag för ett besök på museismedjan Berglindska smedjan oss tillbaka till 1600-talet. Här får vi stifta bekantskap med såväl smedjan som bostaden med rum för både mästaren, hans gesäller och lärlingar så som det en gång såg ut.
Man behöver inte ha mycket fantasi för att leva sig in i hur här en gång i tiden gesäller/lärlingar stod och med hjälp av de enorma bälgarna blåste liv i ässjan, järnet hettades upp för att sedan under öronbedövande ljud hamrades ut till knivar, spikar, gångjärn och till och med ljusstakar.
Även för den yngsta generationen har man ordnat med en ”egen” smedja – Smetuna – som är en lek-och lärmiljö där barn upp till 10 år i autentisk miljö från mitten av 1800-talet kan låtsas att de är någon av dem som arbetar i smedjan eller bara vara familjemedlem i hemmet.
För den som inte upplevt den unika miljön vid Rademachersmedjorna, där än i dag flera hantverkare har verksamhet, är ett besök att rekommendera. Musei- och leksmedjan är dock bara öppet några månader under sommaren.
Så var det historien om kökssoffan. En väl sliten möbel som det skulle vara roligt att få höra vad den har varit med om. Vilka som suttit i den och vilka som inte fått sitta där. Soffans ryggstöd går att fälla framåt och man kan tro att det är för att göra den bredare eller användas som sängplats. Tro det eller inte, men det fälls fram för att tala om för en besökare att han/hon inte är välkommen att sitta där.
Det här berättade vår kunniga ciceron, Åsa Egeld, som livfullt gav en beskrivning över livet vid smedjorna och tillkomsten av Eskilstunas första museum.