Jättunahemmet i Flen öppnades av landstinget i Sörmland 1965 och byggdes för en modernare syn på hur utvecklingsstörda skulle tas om hand. 20 år senare avvecklades hemmet då en ny omsorgslag antogs som innebar att de omhändertagna personerna, som mest 350 personer i alla åldrar, flyttade till egna lägenheter eller gruppboenden.
Då som nu är personer som bor på gruppbostäder enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, beroende av samhällets insatser såväl för sin försörjning som för stöd och hjälp i sitt dagliga liv. 1968 kom omsorgslagen som bestämde att människor med utvecklingsstörning hade rätt till ett bättre liv. 1993 LSS, som är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra. Ett stort problem är att personerna saknar arbetsförmåga och därför blir helt beroende av socialförsäkringssystemen för sin försörjning med små möjligheter att påverka sin disponibla inkomst.
I maj 2014 skriver ordföranden för FUB. Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, Thomas Jansson, i en debattartikel i Dagens Nyheter med rubriken Utvecklingsstörda personer fångade i fattigdomsfälla:
”För att alla ska kunna ta aktiv del i vårt samhälle krävs åtgärder, men utan ekonomiska möjligheter går det inte. En klok person har sagt att det är på hur ett land behandlar sina svaga som man ser hur starkt det är. Till syvende och sist är det faktiskt en demokratifråga och en fråga om människors lika rättigheter i en rättsstat.”
I sin bok ”Från tvångströja till frihet via Jättunahemmet” citerar författaren Ylva-Kristina Sjöblom en fd anställd vid hemmet:
"Jag opponerade mig mot att man talade om de utvecklingsstörda som så och så många stycken. Jag frågade en gång om vi jobbade på en styckegodsavdelning. Det var ju personerna vi jobbade med!"
1968 fick alla barn med utvecklingsstörning skolplikt, 1969 fick personer med epilepsi gifta sig, 1981 beslutade riksdagen att teckenspråket är dövas första språk, 1989 försvann omyndighetsförklaringen. 1994 kom den personliga assistansen och 1999 den första diskrimineringslagen som gällde funktionshinder. Vår syn har förändrats på människor med funktionsnedsättning men likaväl är personerna då som nu beroende av samhällets försörjning oavsett om det kallas förtidspension eller försörjningsstöd med små möjligheter att påverka sin ekonomi pga av arbetsoförmåga och liten möjlighet att välja sitt boende.