Dagen H – den 3 september 1967 – torde i särklass vara den mest omskrivna, omdebatterade och ur trafiksäkerhetssynpunkt den mest fruktade. Hur skulle det vara möjligt att vid ett bestämt klockslag en tidig söndagsmorgon övergå till högertrafik? Den här natten är också den minst trafikerad någonsin. Undra på det då all privat trafik var förbjuden mellan klockan 01.00 till 06.00. I vissa städer hade införts betydligt längre förbud än så. Inte minst i Stockholm som inte tillät privattrafik från klockan 10.00 på lördagen den 2 september. Inte förrän klockan 15.00 på H-dagen då tusentals fordonsförare ”kastade” sig ut i trafiken för att för första gången känna på högertrafiken och lära sig vad den ovillkorliga högerregeln som då infördes betydde.
Så här snart 50 år senare är det väl bara vi äldre som minns alla de märkliga turerna i införandet av högertrafik. Hur folkomröstningen den 16 oktober 1955, tänk hela 60 år sedan, där drygt 80 procent av svenskarna röstade nej men vad hjälpte det. Drygt hälften av alla röstberättigade deltog, enligt Wikipedia 53,2 procent, vilket var drygt 2 procent färre än Sveriges första folkomröstning som genomfördes den 27 augusti 1922 med en knapp övervikt för nejsidan.
Jag minns vilket intensivt förarbete det var på vår redaktion på Södermanlands Nyheter inför den här dagen och bevakningen var enorm. Reportage, bilder, kommentarer och nattjobb i dubbel bemärkelse veckorna innan och ett bra tag efteråt. Tidningen skulle på alla sätt överglänsa konkurrenterna i bevakningen inför och efteråt och gjorde det med heder vill jag påstå. Det kunde jag konstatera när jag av de trevliga tjejerna på Stadsbiblioteket fick hjälp med att i arkivet leta fram och ta del av reportagen kring Dag H.
Från kommunens sida var man rejält ”på tå” och väl förberedda på det som av många betraktades som det ”mest vansinniga” som det här landet drabbats av under 1900-talet. Men dåvarande ordföranden i Nyköpings trafikråd, det fanns ett sådant på den tiden, Folke Persson, var trots att det uppmärksammades en del brister och feltänk i omläggningen i Nyköping, ganska nöjd.
"Det mest är väl planlagt och omläggningen har gått väl i lås, men det finns ändå en hel del små skönhetsfel”. Flera av dessa hade med uppskyltningen av korsningar m m att göra.
Dåvarande länspolischefen Hans Wästberg var också i stort sett belåten med polisens insatser i länet under de här hektiska dygnen och polismästaren Olof Gärdin sade sig inte ha legat sömnlös inför dagen H. Han tyckte det var onödigt att man oroat sig och gav också trafikanterna en liten eloge ”Jag märker med vilket intresse folk i allmänhet går in för att verkligen göra sitt”.
Förarbetet med omläggning till högertrafik hade väl knappast någon missat – förutom den inte helt nyktra mopedisten på motorvägen som körde vänstertrafik och inte hade en aning om att man ”bytt sida” – då samhället översvämmades av information i skrift, i radio och på TV. Vi får heller inte missa att nämna den låt som blev något av en landsplåga - ”Håll till höger, Svensson”, med Rock-Boris som sångare. Hans rätta namn är Boris Karl Lennart Lindqvist.
Trots alla negativa kommentarer till högertrafiken gick det förbluffande väl att klara de hektiska dagarna både före och efter och i dag torde väl införandet av högertrafik även i Sverige ses som positivt även om svenska folket hade andra åsikter i oktober 1955. Något som också bidrog till att övergången gick hyfsat var naturligtvis inskränkningarna i tillåtna hastigheter. Visserligen svårt att hålla och vållade trafikstockningar men den massiva övervakningen med hjälp av tiotusentals poliser och militärer samt hundratusentals frivilliga till hjälp vid övergångsställen med mera fungerade det tillfredsställande.
Omläggningen kostade en rejäl slant. Omkring 628 miljoner i dåtidens penningvärde och då har säkert inte alla kostnader redovisats beroende på omläggningen. Några intressanta siffror i övrigt är att 360 000 vägmärken byttes, och 30 000 H-skyltar, som skulle påminna om att hålla till höger, blev uppsatta. Drygt 8000 bussar blev antingen ombyggda eller byttes ut mot nya.