På tal om bussar hittade jag en bild på Nils ”Buss-Nisse” Karlsson som fyller på gengaskol. Bussen tillhörde Ivan Thors Trafik AB. Gengas var oftast det alternativa bränslet under andra världskriget och det var främst inom yrkestrafiken som det var den viktigaste drivkällan.
“SLM SB-T-25 - Fordon,” Sörmlands museum http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/411935.
Vi kan också läsa om länets första omnibusslinje. ”År 1920 startade lantbrukaren Gustav Jansson Sörmlands första omnibusslinje. Han hade på egen hand byggt om sin omnibuss för passagerartrafik mellan Björkvik och Nyköping. Omnibussen avgick onsdagar och lördagar kl 07.00 till Nyköping. Återresan startade vid 14.00-tiden. Eftersom bussen bara var utrustad med karbid- och fotogenlyktor var det angeläget att köra under dagens ljusa timmar. Omnibussens maxhastighet var 30km/tim.
En riktigt härlig dikt, ”Dunderekipaget”, om just bussen skrevs 1921 av en dam vid namn Astrid Bengtsson i Hagbyberga.
”På vägen kom ett hus så stort
det rulla fram förfärligt fort.
Förskräckt jag ut på gärdet sprang
ej förut jag sett en slik tyrann.
Odjuret närma´sej med hast
i baken rök det som en kvast…
en gubbe, en häst, en stut, en kråka
i samma förskräckelse som jag de råka.
De sprungo hit och flögo dit och sprallade och skrek
aldrig maken vi sett till ett sånt åbäk.
Mitt mod dock steg en liten smul
i skyddet av ett gammalt skjul.
Jag såg att huset var en bil så grann
Från Björkviks socken i Södermanland.”
“SLM P09-465 - Lådbilstävling i Lasarettsbacken,” Sörmlands museum, http://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/413338.
Apropå Saab – det är lite svårt i våra dagar att förstå att den i mitten av 1950-talet ”bara” kostade strax under 7000 kronor. För den andra svenska bilmodellen, t ex en Volvo PV 444 fick man lägga på ytterligare 1500 kronor. Tänk hur penningvärdet har förändrats.
När tiden så medger går jag gärna in på Sörmlands Museums sidor och lever mig in i historien och det har blivit något av en favorit vad gäller avkopplande stunder. Gå gärna in själva på http://www.sormlandsmuseum.se och ta del av allt det fantastiska som finns att ta del av!