Högsjö brukssamhälle med anor från 1500-talet och en historia som sträcker sig från kvarnar och sågar vid vattenfallen, över järnhantering från mitten av 1600-talet till slutet av 1800-talet, till textiltillverkning från början av 1900-talet.
Bygdens textilhistoria är väl illustrerad på ortens bruksmuséum som inrymmer många av de maskiner som varit i bruk för tillverkningen, en tillverkning som utvecklats från färgeri till högteknologisk framställning av teknisk textil, en varugrupp som har många användningsområden, t ex inom pappersindustrin, där fokus ligger på textiliernas styrka och böjlighet.
Men inte bara teknisk textil har sett dagens ljus i Högsjö. Här har också tillverkats filtar för personligt bruk
Filten är en textilartikel som är avsedd att hjälpa en kropp att hålla värmen genom att en mängd luft hålls kvar och värms upp av kroppsvärmen.
En gång i tiden sov allmogen på sänghalm med kuddar av sämskskinn fyllda med dun och renhår. För att hålla kroppsvärmen användes täcken av fällar eller slitryor. Fällarna var oftast av får men varmast var björnfällen och slitryan var en grov ullvävnad med ryorna närmast kroppen. Även lakanen, i den mån de förekom, var tillverkade av skinn. Med textilindustrins tillväxt och stigande levnadsstandard ersattes så småningom allmogens fällar med yllefilten och skinnlakanen med lakan i bomull.
För dagens allmoge är filten nog mest känd som fleecepläden vi breder ut på marken inför en picnic eller det värmande omslaget på uteserveringen under infravärmen. För att hålla värmen i sängen använder vi duntäcken, ett för vinterbruk och ett för sommaren. Ullen har ersatts med dun och konstfiber.
Den traditionella yllefilten ser vi i krissituationer när människor i nöd behöver skydd. Kanske är den som filten på fotot tillverkad vid Högsjö bruk och bär en identifikation som berättar om dess ursprung från en liten bruksort i Sörmland i Sverige där textilindustrin fortfarande är ett levande inslag i bygden.