I museets stora arkiv finns en resväska från 1940, tillverkad av Aristo AB i Falköping. Väskan är tillverkad av pressad papp och är inlämnad till museet av Karl Ivar Karlsson i Långmaren. Jag känner väl igen typen av resväska från min egen barndom. En resväska kan ju användas både vid kortare resor och vid definitiv förflyttning.
Vid släktforskning hittade jag långt tillbaka i tiden familjen Audar (Oudart) i Abbortorp. De var valloner och flyttade till Sverige från södra Belgien på 1630-talet. Nicolas Audar var kolare och skrev den 20 januari 1630 kontrakt med Laurent Gerard, som arbetade för Louis de Geer. Kontraktet innebar att Nicolas skulle arbeta som kolare i Finspång i tre år för Louis de Geer, mot fast ersättning plus ersättning för varje kolleverans. Originalkontraktet finns bevarat i det så kallade Leufsta-arkivet.
Utresan till det nya landet Sverige gjordes troligen med båt från Amsterdam, där Louis de Geer hade rekryteringsverksamhet. Kontraktet reglerade även, att om Nicolas med familj återvände, skulle eventuella besparingar vara användbara i Holland. (Med all sannolikhet fanns även en valutaklausul.) Nicolas var antagligen inte läs-/skrivkunnig för kontraktet är undertecknat med bomärke.
Familjen Audar återvände aldrig hem utan stannade kvar vid Abbortorp i Tunaberg. Om familjen kom direkt till Tunaberg eller om de först landade i Finspång framgår inte av de fåtaliga dokument som finns bevarade. Det blev i alla fall så att Nicolas med familj kom att hamna i Abbortorp och fick där ytterligare barn. Ett av dessa barn var Gabriel Niclasson/Audar, som är en anfader till mig. Nicolas släkt fanns kvar i Aborrtorp i nära tvåhundra år. Så efter att ha gjort en stor flytt till ett helt okänt land blev de mycket trogna den nya platsen.
Tack vare idogt forskningsarbete av L O Ericson, presenterat i en årgång av Tunabergsbygden, underlättades min släktforskning och jag kunde få tillgång till alla dessa fakta.
Jag kan inte annat än imponeras av den tidens människor, som gjorde den långa och säkert farofyllda flytten till ett avlägset och okänt land. Bosatte sig i obygd och skapade där genom hårt arbete ett bra liv för sig själva och kommande släkter.