...heter en utställning som just nu visas på Armémuseum i Stockholm och som följer värnpliktsproceduren från kallelse och mönstring, över livet på luckan och i fält fram till nedräkning och muck. Utställningen är ett resultat av att Armémuseum för några år sedan började rädda den just avskaffade värnplikten undan glömskan genom att samla in personliga berättelser från dem som varit med. Och med om värnplikten har miljontals svenska män och några kvinnor varit mellan åren 1901, då den allmänna värnplikten infördes, och 2009 då den avskaffades. Tjänstgöringsplikten omfattade varje vapenför man mellan 18 och 47 år och innebar för de flesta 240 dagars tjänstgöring och flytt till någon kasern i en stad ibland långt från bostadsorten. Längtan efter att lumpartillvaron skulle ta slut och känslor av hemlängtan beskrivs av soldaterna i breven hem, bort från tålamod inför prövande omständigheter och utdragen väntan.
Glädjen inför muck går att läsa in på bilden från Södermanlands flygflottilj F11. Flottiljen var förlagd till Nyköping mellan åren 1941 0ch 1980 och vid nedläggelsen skänktes inventarierna till Stiftelsen Södermanlands museum, däribland planschen som skildrar tre flygplan i luften och 20 foton av unga män i flygvapnets uniform. Texten i rött och svart: ”793 MUCK. DE SISTA TAPPRA. IN 23/7 UT 18/6-27/6”. Äntligen!
F11 museum på Skavsta i Nyköping invigdes 15 oktober 1991, på dagen 50 år efter flottiljens invigning - och 11 år efter dess nedläggning. Cirka 15000 rekryter gjorde sin värnplikt på F11 under åren och Tunnan, Lansen, Draken och Viggen är alla namn på olika spaningsplan som är bekanta även för många civila.
Värnpliktens avskaffande sammanfaller med upptäckten att Sverige inte längre har ett fungerande försvar. Men allvarligare är nog att det gamla samhällskontrakt som de värnpliktiga utgjorde inte har ersatts av ett nytt civilt samhällskontrakt med plats för möten mellan annars åtskilda grupper, en samhällstjänst för något gemensamt värt att försvara. Ett samhälle!