Att åka skidor har aldrig varit min favorit, men titta på går bra. Nog har jag hasat mig runt ett och annat motionsspår, men jag står gärna stilla och tar in naturen, i stället för att köra slut på kroppen. Vi tillbringade många vintrar i Vemdalen när barnen var små. Då var jag den som åkte längdskidor medan övriga familjen tog liften och åkte backe. Ett skidlopp har jag genomfört och det var i skolan. Kom tvåa av fyra om jag minns rätt. Vi fick varm choklad efteråt och en liten medalj.
Vasaloppet har med åren blivit en folkfest. I en hel vecka åks det skidor mellan Sälen och Mora. Jag undrar vad Gustav Vasa tänker däruppe i sin himmel. Vad har jag ställt till med? Han ställde till med mycket annat han, strider mot danske unionskungen Kristian II, reduktion av kyrkans tillgångar och så småningom införande av den lutherska läran. Det uppror som skedde i Dalarna har, från muntlig tradition och anekdoter, blivit till en berättelse om Gustavs flykt på 9 mil genom landskapet år 1521, i motsatt riktning som det nu körs.
Första Vasaloppet gick 1922 och det var inte i saltade och preparerade spår. Det är fantastiskt att se gamla journalfilmer på de första loppen. Där kan man snacka om prestation.
En annan prestation står Teemu Virtanen för då han åker 24 timmar i sträck, vilket motsvarar ca fem vasalopp i följd, Årefjällsloppet.
Mora-Nisse Karlsson som vann 8 Vasalopp, varav 7 i följd har sagt: ”Det är en dålig affär att åka för länge på illa vallade skidor” och det kan man nog hålla med om.
Denne skidåkare har en patentstickad tröja på sig. Jag minns att jag nog har tillverkat något sådant plagg. Det är ett långsamt sätt att sticka då man stickar bara varannan maska varannat varv om man förenklar beskrivningen. Det finns två sätt att sticka patentstickning. Varm blev tröjan i alla fall.
I vårt arkiv finns flera reklamskyltar från Börjes Herr- och Gossekipering. Det var en fin affär på Ö Kyrkogatan i Nyköping med bra service. Man sydde också upp måttbeställda kläder i fin kvalité och gjorde också ändringar på konfektionsplagg så att de satt perfekt på köparen. Börje Ohlsson och hustrun Iris drev affären mellan åren 1947 och 1980.
Han ska ha yttrat ”Att vi klarade oss! Jag visste inte vad jag gick på. Det ska jag ärligt erkänna men det var ju det att jag kunde branschen”.
Nu sitter vi naglade framför TV-n då VM går i Falun. Två guld, ett silver och ett brons hittills i skrivande stund.