Läraren i folkskolan berättade med stor inlevelse om den spännande och fantasieggande historiska bakgrunden till det legendariska långloppet på skidor i Dalarna. Under lektionstid lyssnade vi på referat i radio från skidtävlingar. Och gymnastiken vintertid utövades förstås på skidor. Sammantaget grundlade detta mitt skidintresse.
Första Vasaloppet gick 1922 och sedan dess är det ett årligt evenemang med obrutet intresse. Skidlegenden Mora-Nisse Karlsson hade stora framgångar under slutet av 40-talet och början av 50-talet och vid flera av hans nio segrar lyssnade jag på radions utsändning. Tävlingen fastnade i själen och jag betraktade loppet som ett mandomsprov. Man ville ju genomföra det heroiska löpet på laggar, som de två morakarlarna gjorde 1521 när de skidade ikapp blivande kung Gustav Vasa. Han var missnöjd med att inte ha vunnit allmogens förtroende för ytterligare uppror och hjälpa honom att en gång för alla fördriva Kristian tyrann ur landet. Därför lämnade Gustav Mora och gav sig mitt i vintern iväg mot Norge. Men dalfolket ändrade sig och i Sälen var skidkarlarna ikapp honom. Nu går niomilsloppet den historiska sträckan med start i Sälen och mål i Mora.
Hur såg skidorna ut 1922? Vinnarens, Ernst Alm, var tillverkade på ett trävaruföretag i Ödsbyn utanför Örnsköldsvik, utsågade i massivt trä, troligen inte så olika museets björkskidor på bilden tillverkade år 1900. När jag först på 90-talet genomförde två lopp var skidorna lättare. Tredje starten slutade strax efter kontrollen i Risberg. Jag dök på huvudet och var omtöcknad i 20 minuter varpå det blev transport till Mora lasarett. Det blev ingen målgång det året under devisen i fäders spår för framtids segrar.
Mora-Nisse deltog i Ryssbergsloppet 1952, och vann förstås. Att man fick skididolen till detta lopp hängde nog samman med att han var gift med nyköpingsflickan Ulla-Britta Green. De gifte sig i Östra kyrkan 22 maj 1948 och nyfikna Nyköpingsbor fick se brudparet.