Det är Vasaloppstider vilket ger ämnet - ”Vasaloppet”.
Min egen erfarenhet av Vasaloppet är helt obefintlig, så det gäller att hitta något som kopplar till skidor och skidåkning. När jag kikade runt i Sörmlands museums samlingar fick jag syn på ett par välbekanta militära skidor.
Enligt noteringarna är det ett par mörkbruna långfärdsskidor av trä. De har tillhört Viktor Ramstedt, som var medlem av Hemvärnet i Halla på 1950-talet. Skidorna är stämplade med en krona framför bindningen.
När jag själv gjorde militärtjänst vid P10 i Strängnäs i slutet på 1960-talet trodde jag inte att det skulle bli så mycket skidåkning, eftersom det dels var södra Sverige och dels ett ”motoriserat” förband. Men vi blev ändå utrustade med skidor. Det var ett par bruna rejäla träskidor av samma modell som syns på bilden, med bindslen i form av läderremmar som drogs bakom hälen på militärkängorna. Jag undrar om det hade varit möjligt att hasa fram i Vasaloppet med den utrustningen.
Skidorna gick allmänt under namnet ”bruna bromsen”, vilket kan ge en antydan om ”kvalitén”.Vallningen bestod dessutom av modell enhetsvalla, det vill säga tjära, som lades på med blåslampa. Vintern 1966/1967 var ovanligt snörik och även kall, så det blev en del skidåkning. Någon tyckte till och med att det blev väl mycket skidor och kom på den briljanta idén att en avbruten skida borde göra det omöjligt att fortsätta övningen – i alla fall på skidor. Men det visade sig nära nog omöjligt att bryta av skidorna utan att använda mycket grovt våld. De militära skidorna var av gediget virke.
Enligt vad jag hört utrustades de värnpliktiga senare med vita skidor. En del hade även stålkanter. Troligen gick de bättre att åka på eftersom de fick namnet ”vita blixten”. Eller också var det bara ett utslag av militär humor. Men vad jag förstått var det fortfarande tjärvalla som gällde.
Kanske hade det gått bättre att åka vasaloppet med vita blixten än med bruna bromsen.