Att färdas är väl något som mänskligheten har ägnat sig åt i alla tider. Från början var det ju till fots man tog sig fram men efter hand har diverse färdmedel tagits i bruk. Hästryggen var ett bra färdmedel under långa tider. Minnen från den tiden finns på vissa platser i naturen i så kallade hålvägar som är en sorts fornlämning bestående av en fåra i marken där en forntida väg gått fram. Fåran har bildats av slitage från hovar, klövar och fötter, samt av förstärkande regnvattenserosion. När en väg på grund av upprepande slitage blev för ”dikig” eller på annat sätt obekväm, valde man att gå vid sidan om och därför kan man i hålvägstäta områden ofta se flera parallella stråk intill varandra. Jag bor i ett sådant område. Bara hundratalet meter från stugan min finns en hålväg som är över två meter djup och flera tiotal meter lång. Det finns också flera parallella grundare hålvägar intill. Hela hålvägssystemet ligger alldeles intill och parallellt med den gamla medeltida Eriksgatan.
Men efterhand kom fordon in i bilden. I museets samlingar valde jag den här gången en modell av en hästvagn som tillverkats av Carl-Gustaf Blomberg i Nyköping. Vagnen är försedd med hjul som gjorts enligt den modell som återfinns i det så kallade Mellösahjulet, ett trähjul som 1933 påträffades i Flenmo i Mellösa socken och som kan dateras till någon gång mellan 400 och 700 år e. Kr.
Att åka vagn efter häst är barndomsminnen som etsat sig fast. Att åka hölass, att sitta bakom pappa på ett timmerlass eller på kuskbocken på fjädervagnen, det var högtidsstunder. Faktum är att när vi i familjen skulle åka till släktingarna i byn en dryg kilometer bort och äta söndagsmiddag så selade pappa på hästen och vi åkte hästskjuts dit. Det var lyx. Hade jag bara en häst så skulle vi kunna göra likadant idag. Jag har en hästvagn i vagnslidret – en så kallad nämndemansdroska - och den är fullt funktionsduglig.