Enligt Svenska Akademiens ordbok SAOB är kusk en person med yrke att köra åkdon, förspänt med dragdjur; även allmännare om person som mera tillfälligt kör dylikt åkdon.
För ett sekel sedan var häst och vagn det naturliga färdmedlet på landsbygden. Den enkle bonden spände arbetshästen framför vagnen av enkel modell.
Vid herrgården fanns det vagnsstall med en eller flera eleganta vagnar för olika ändamål. Det behövdes en kusk för att köra. Kusken skulle inte bara kunna köra bra utan han skulle också kunna uppföra sig och så skulle han vara snyggt klädd. Allt för herrgårdens anseende. Kläderna tillhandahölls av herrskapet.
Den eleganta kuskrock jag fann i föremålsarkivet är av blått kläde och har manschetter av skunk. Den har burits av en kusk vid Rockelsta.
Under vintern var det kallt att sitta på kuskbocken. Min farfar, född 1881, var kusk vid Ålspånga i Bettna. Han fick arbetet som kusk för han ansågs vara en stilig karl. Han var bland annat utrustad med en vargpäls mot kylan. Om kusken vid Rockelsta hade päls är obekant men det är väl ganska troligt.
Yrket som herrgårdskusk upphörde allt eftersom. Bilen tog över hästens plats. Men har gårdskusken ersatts av en herrgårdschaufför? Det är förmodligen ganska ovanligt, om det ens förekommer.
↧
Tema Gamla yrken: "Herrgårdskusk"
↧