Denna exklusiva, stoppade barnstol i rokokostil med svängda ben och rött sidentyg tillverkades i slutet av 1700-talet och skänktes till museet 1955. Huruvida de barn som suttit i den råkat ut för några olyckor av den typ som Konsumentverket i våra dagar varnar för vet vi inte. Varje år skadas numera ca 800 barn, främst i huvudet, när de på olika sätt ramlar ner från sin uppsatta position. Nästa 20 procent av dem läggs in på sjukhus för fortsatt vård.
Utbudet av höga barnstolar är enormt. En sökning på Google ger 65 400 träffar som visar en imponerande uppfinningsrikedomen hos formgivare och fabrikanter. Tuffing, Antilop, Robust, Kiddo, Tripp Trapp, Lilla My och allehanda andra märken slåss om föräldrarnas uppmärksamhet och plånböcker. Alla har dock samma huvudsyfte: Att få upp ungarna till matbordshöjd utan att behöva släpa fram telefonkataloger eller kuddar som extra sittunderlag.
Nutidens standard för höga barnstolar heter EN 14988. Däri stadgas att stolen ska vara permanent märkt med namn, varumärke eller annan beteckning för identifikation av antingen tillverkare, distributör eller återförsäljare, en referens till den standard vars krav stolen uppfyller samt texten ”VARNING. LÄMNA INTE BARNET UTAN UPPSIKT”.
Detta kände självfallet inte rokokostolens skapare till. Men han (hon?) hade sin yrkeskunskap och dito stolthet. Det räckte en bra bit för att göra en stol som fortfarande fungerar. Hur många av 2010 års barnstolar finns kvar om 200 år?