Denna vecka bloggar både Seniorbloggen och Youthhood från utställningen Modedräkt 1900, som Sörmlands museum visar på Nynäs slott. Läs mer om utställningen!
På 1870-80-talet bar många kvinnor en särskild ställning under kjolen för att få en yppig bak. Denna så kallade turnyr var av exempelvis bambu, korg, trä eller valfiskben och utvecklades från krinolinen, vars ringar togs bort efterhand. Framsidan på kjolen skulle vara platt, men ryggslutet draperades för att framträda ordentligt.
Hanna Palme, godsägarinna på Ånga, följde alltid det senaste i klädväg och anammade naturligtvis också den här detaljen. Hennes kamkofta syddes med vidd över stussen för att passa det nya modet. Vid den här tiden kallades plagget också morgondräkt, men det skulle inte användas över ett nattlinne utan i stället skydda den vanliga klänningen när man åt frukost. Materialet är tunt gult bomullstyg med brunt tryck i slingor och akantusblad.
Nog borde Hanna tyckt om sin kofta? Hon vurmade ju för ledig klädsel, trots egen korsettering, och arbetade aktivt inom Svenska dräktreformföreningen. Den bildades 1886 med Ellen Key som ordförande och dess syfte var att ta fram sunda och praktiska kvinnoplagg. Verksamheten upphörde 1903 och då var det definitivt ute med turnyr.
↧
Modedräkt 1900: Det sista plagget för turnyren?
↧