Denna vecka bloggar både Seniorbloggen och Youthhood från utställningen Modedräkt 1900, som Sörmlands museum visar på Nynäs slott. Läs mer om utställningen!
Medan mannens kläder varit mer eller mindre oförändrade under de senaste 150 åren har kvinnans ändrats totalt flera gånger. För mannen har antalet knappar i kavajen skiftat från en till sex, vidden på byxbenen har gått från kjolliknande till stuprörssmalt.
Ibland har ändringar i kvinnornas mode berott på att man velat dölja eller framhäva något. Krinolinen skall ha uppfunnits av kejsarinna Eugénie för att dölja hennes graviditet. Det var någon som hade en platt stuss och det var troligtvis orsaken till att stora turnyren uppfanns. Under lång tid skulle kjolarna vara hellånga. Ibland var kjolarna vida men kunde också vara så smala att man talade om den enbenta kvinnan. Hellång kjol var ett elände i trappor och inte var det bra att promenera på smutsiga gator heller. Det var därför var det någon som uppfann kjolupphållaren.
Kjolupphållaren består av en klämma som fästs i kjolens nedre kant. Klämman på kjoluppehållaren på bilden är gjord av mässing, skulle det vara riktigt fint kunde klämman vara av silver eller guld. För att inte skada kjolens nederkant var klämman ofta försedd med tassar av läder eller sammet. En tunn rem eller ett silkessnöre sitter fast i klämman och fästs uppe vid midjan. När kjolen behöver lyftas drar man i snöret. Dagens yngre kvinnor och flickor behöver ingen kjolupphållare. Kjolkanten sitter så högt att det är omöjligt att snubbla på den i trappan. Om man skall smutsa ner kjolen med gatans smuts måste man nog vara akrobat eller onykter. En del kjolar är nu så korta att man får se efter om det är en kjol eller ett brett bälte.
↧
Modedräkt 1900: Kjolupphållare
↧