”Det var så roligt jag måste skratta – det kom en trekantig gubbe in.” Melodin biter sig fast. Kanske hade även hans hatt tre sidor, som i en annan visa.
Samma form finns också på askfatet från museets samling Eskilstunahemmet, i härligt blå metall och med en liten rund fot i varje hörn. Den är från 1950-talet och lär knappast finnas i handeln nu när rökarna blir färre.
Men det finns fler trekanter, till exempel triangeln, slaginstrumentet som skapades redan för flera hundra år sedan. Den är vanligtvis liksidig men öppen i ett av hörnen. Dess stora förtjänst är att det låter fint redan första gången man slår an metallen med pinnen, triangelstålet.
Lika berömd är den gamla trehörningen från Pythagoras sats. Den berättar om sambandet mellan sidorna i en rätvinklig triangel: Summan av kvadraterna på kateterna (sidorna som möts i den 90-gradiga vinkeln) är lika med kvadraten på hypotenusan (den längsta sidan). Är det någon formel man lärt sig i skolan så är det väl just den! Och nog är det fantastiskt. Den grekiska filosofen och matematikern Pythagoras levde omkring 580- 500 före Kristus. Hans arbete finns med i vår svenska skolundervisning, i dag - i en helt annan tid!
↧
Kantigt - med tre sidor
↧