Klockan den bara går. Ja visserligen behöver man dra upp den emellanåt eller byta batteri, men gör man det så tickar den uthålligt vidare. Långt tillbaka behövde människor inga tidur, livet fungerade ändå med natt och dag som dygnsrytm och temperaturen angav behovet av kläder. Klockslag existerade inte, åt gjorde man när magen kurrade om man nu lyckats få tag i mat. I vårt utvecklade samhälle är det praktiskt med hållpunkter som synkroniserar aktiviteter, det behövs helt enkelt för att samhället ska fungera. För att passa tider har vi den förnämliga uppfinningen som alltid visar sekunder, minuter, timmar och ibland även datum.
Längre tillbaka var nog klockor också lite av statussymboler. Urverket med sin visartavla kunde placeras i större utsirade möbler. Bilden visar en rejäl klocka åtminstone vad gäller storlek. Det här är ett skåp med inbyggt ur från Kila socken och inlämnat av Arne Gabrielsson, Rönninge.
Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren? Den gåtan hörde jag redan som liten av mina äldre syskon. Vi hade förvisso en väggklocka som hade sin fasta plats. Den kom aldrig någonstans. Men fickur och armbandsur har då alltid följt med genom dörren. Rätt banal gåta kan jag tycka, såvida den inte tillkommit under urminnes tider, före bärbara klockors tid.
Det sägs ju att även tiden går. Men vad är tid för något? Man kan ju undra var den kommer ifrån och vart den ska ta vägen. Och har den alltid gått lika fort? Häri ligger det verkligt gåtfulla. Jag är helt övertygad om att tiden var mer utdragen under min barndom jämfört med idag. Det två och en halv månad långa sommarlovet var ju nära en evighet. Motsvarande tidrymd enligt almanackan svischar numer bara förbi. Vem knäcker den gåtan? Jag har funnit ett svar men det får anstå till annat tillfälle. Det kanske finns flera?
↧
Gåtor - Klockan som bara går och går
↧