Under skoltiden gillade jag aldrig ämnet gymnastik. Vi hade en ganska fin gymnastiksal i folkskolan men ”Magistern” höll gymnastiklektionerna i Pehr Henrik Lings anda med kommandon som: Höfter fäst! På tå häv! och Knäna böj! Eller också skulle eleverna gå armgång i bommarna. Man skulle pendla fram och tillbaka samtidigt som man växelvis flyttade händerna utefter bommen. Balansgång på bom förekom också. Men värst var nog ”skeppsbrott”. Då skulle vi alla ta oss runt gymnastiksalen på ribbstolar och rep utan att nudda golvet. Det var hemskt.
Det blev alls inte bättre när jag började gymnasiet i Mörby norr om Stockholm. Höstterminen 1954 stod jag inte ut. Jag gick till doktorn på Mörby lasarett och berättade att jag hade ont i knät. Doktorn vred och böjde på mitt ben och i ett visst läge sa jag: ”Aj”!!! Jag försökte att oja mig igen när han vred på samma sätt. Och jag lyckades bli befriad från skolgymnastiken hela den höstterminen!
Janne var min klasskompis och han var också befriad från gymnastiken. Vi hade jättetrevligt tillsammans, Janne och jag, och hjälpte vår gymnastiklärare med allehanda praktiska göromål. Läraren hade lagt upp en orienteringsbana i skogen intill läroverket med hjälp av ett antal märkta träd där. Eleverna skulle ta in kompassriktningen och springa från träd till träd. En dag skulle Janne och jag sätta upp bokstäver på träna i en viss ordning. Det var en sorts rebus och resultatet från orienteringen skulle bli ”HÖSTLÖVEN FALLA”. Men vi ”lyckades” blanda bort bokstäverna lite så resultatet denna dag blev ”HÖSALÖVEN FTLLA”. Janne och jag umgås fortfarande tillsammans med några andra skolkamrater från 1950-talet. Vi har kungligt roligt med våra skolminnen.
Trots att jag var så avogt inställd till gymnastik under skolåren har jag på gamla dagar börjat motionera med Friskis & Svettis. Det har skänkt mig stor tillfredsställelse. Jag började i mitten på 1980-talet i Nyköping och håller fortfarande på men nu i den över 80 år gamla Smedsta Gymnastikförening i Gnesta. Min fru och jag gympar ett par gånger i veckan både medelgympa och styrkegympa. Det brukar vara 30 till 40 damer i åldern 15 till 70 år och så jag och möjligen någon herre till. Det är så trevligt! Tänk att jag som ståtar med ett streck i ämnet gymnastik i mitt studentbetyg ändå håller på med det nu som pensionär!
Föremålet från Museets samlingar är ett par skateskor som är ganska moderna. Jag hade velat visa ett par gamla tunna blå gymnastikskor, sådana som vi använde på 1940-talet men dessa skor, som använts av Tobias Janius i Trosa, får duga.
↧
Motion - skolgymnastik
↧