2010-talets lattemammor har nog inte sett en Visseljohanna eller läppjat på riktigt kokkaffe under sina dagliga turnéer mellan trendiga coffeshops. Huruvida detta är att beklaga vet jag inte, för som en ledarskribent på skämthumör skrev: ”Om utvecklingen går framåt så kommer vi inte att tveka att följa efter.”
Men litet allmänbildning från fordom, det vill säga efterkrigstiden och början på de så kallade rekordåren, kan ändå vara på sin plats. Visseljohanna var det allmänt vedertagna namnet (varumärkesskyddat?) på vattenkokare (som på bilden) eller kaffepannor för så kallat kokkaffe. Genom en mycket enkel men sinnrik konstruktion på pipen eller i locket framkallades ett visslande ljud när vattnet nått kokpunkten och bildat ånga som ville ut. Då hastade mor eller far i huset fram till gasspisen och lyfte snabbt av kärlet för att förhindra överkokningens förödande konsekvenser. En enkel naturlag, fjärran från dyrbara digitala varningssignaler hade tillämpats.
Under Visseljohannas glansdagar spelades ofta schlagern ”Kan Du vissla Johanna” i radio. Den var skriven av den då mycket populäre skådespelaren och kuplettförfattaren Åke Söderblom (1910-1965). Han var kollega med Thor Modéen och spelade ofta mot Sickan Carlsson. Visserligen kallades radion med en enda kanal stundom för ångradio, men texten handlade om en Johanna i högst mänsklig form som lockades att vissla. Om jag inte minns fel var det just Sickan Carlsson som stod för visslandet. Hon var verkligen en artist som höll ångan uppe.
↧
Håll ångan uppe - Kan du vissla Johanna?
↧