Så många olika saker det kan betyda och när jag gick i Sörmlands Museums stora förråd, såg jag en brandspruta!! En gammal rödmålad metallhink med svart kant och en pumpanordning i metall, men med träskaft-den står placerad i magasinet.
Brandsprutan fann R Nilsson när de renoverade Prästgatan 9, åren 1991-1992. Reinhold Nilsson är givare av denna brandsruta som kallades pytsspruta med hink. Det är lätt att förstå att arbetet med att släka en brand med denna lilla manuella Pytsspruta måste krävt en god fysik, liksom att man hela tiden hade ångan uppe för att kunna släcka branden.
När jag tittar lite bakåt i tiden så ser man att Nyköping drabbats av flera stora bränder. Redan på 1300-talet brann hela vår stad ner. 1665 var det åter en brand som gjorde att hela Nyköping i stort sett brann ner. Man byggde åter upp sin stad, men tyvärr så kom en Ryska galärflottan den 24 juli 1719 och nästan hela staden eldhärjades igen. Det enda som räddades på Västra sidan var Klockstapeln på Borgaberget och Kungstornet samt en liten gård. På östra sidan om Nyköpingsån var Allhelgona Kyrkan, några gårdar i närheten och den stora Slottsträgården kvar.
Idag tar vi för givet att "Brandkåren" rycker ut med sina stora bilar om någon olycka är framme. Vi har brandvarnare, brandfiltar och små egna brandsläkare i våra hem. En stor trygghet men ändå händer det förfärliga olyckor! För precis som man alltid sagt-man ska inte leka med elden!!
Det gäller än .......