Det är inte känt när kulan på bilden hamnade i Raspens samlingar. Den fanns bara där en vacker dag. Utan någon som helst dokumentation. Detta stör personalen som gillar ordning och reda. Någon skyller till och med sina intermittenta sömnproblem på de föremål, som man inte vet något om. Så snälla, vet du något om kulan ska du omedelbart ge dig tillkänna.
All information, som kan leda till gåtans lösning, är värdefull.
För egen del kan jag endast bidra med några lösa spekulationer. Min hypotes är att granitkulan tillverkades av en stenhuggare – inte någon särskilt djärv förmodan med tanke på den runda formen som andas professionell kvalitet. Kanske var det så att stenhuggaren hade tröttnat lite på alla standardbeställningar och ville fuska lite som konsthantverkare. Sagt och gjort, han hittade ett lämpligt stenämne och började såga till och slipa stenen rund. Han upptäckte snabbt att det var svårt att få till den rätta rundningen. Lätt frustrerad fick han kassera det stenämne, som hade sett så lovande ut. När han till slut hade slipat färdigt Raspens* kula hade han minst fyrtiotvå gånger tvingats konstatera att han inte kunnat godkänna resultatet av alla timmar vid stensåg och stenslip. Äntligen en kula som under många år kom att bli en beundrad prydnadssten hemma hos stenhuggaren.
Hur kom då kulan till Raspen? På outgrundliga vägar hade den hamnat i källaren på Försäkringskassan i Nyköping. Den fanns med bland de föremål som museet tog hand om 2005. Hela 418 föremål från Försäkringskassan är inregistrerade i databasen Sofie och finns förvarade i magasinet. Kulan var det felande föremålet. Ingen visste något. Den blev liggande oregistrerad – en förargelseväckande avvikelse i en i övrigt imponerande ordning.
Sannolikt har jag nu huggit i sten riktigt ordentligt. Jag är ju inte ens helt säker på att det är en granitkula. Men vad gör man inte för att om möjligt få ordning och reda i samlingarna?
*Sörmlands museums föremålsarkiv har smeknamnet "Raspen"
↧
Vad är detta? - En stenkula av okänt ursprung
↧