Bland Länsmuseets rika samling av skolplanscher fastnade jag för denna bild. Den visar skörd av ”exotiska växter i sin miljö” enligt inregistreringen.
Förlagan är gjord av konstnären Nils Asplund (1874-1958). Han var utbildad på Konstakademien och under 1940-talet medverkade han i framställningen av planscher för ämneskunskapen i folkskolan. Den här tillhör samling: ”Västra skolan”.
Här är det te som skördas på en bergssluttning någonstans i Indien eller möjligen Sri Lanka (Ceylon). Det är ett kvinnogöra men också ett barnarbete. All skörd måste ske med mänsklig handkraft - ingen maskinell plockning fungerar. Tebusken är städsegrön och har strödda läderartade blad. De unga bladen ger det bästa teet.
I plantager, som här på bilden, plockas bladen för hand på de knappt meterhöga buskarna 3 – 4 gånger per månad. Ett hårt arbete stundom på mycket hög höjd – tebusken kan växa upp till 3.000 meter och tål frost under vintern.
Man kan undra vad skolbarnen tänkte när läraren hängde upp denna plansch på 1940-talet? Fascinerades de av det ”exotiska” – ville de veta i vilket land teet på bilden skördades? Tänkte de på teburken där hemma, på tesilen eller kannan av lergods?
Om man visade planschen för ungdomar i våra dagar skulle säkert någon berätta att man varit med på en guidad tur upp i bergen på Sri Lanka. Där hade man med egna ögon sett skörden och även besökt teplantagens beredningsfabrik där bladen sorteras, torkas och sedan får jäsa för att sedan paketeras. Världen är mindre nu!
↧
Skördetid: "Världen är mindre nu!"
↧