Målningarna i Tovastugan är utförda av bygdemålare Nils som använde träsnitt som förlagor till sina bilder. År 1641 målade han den stora timmersalen i stugan. Han dekorerade med blommor och geometriserade ornament samt med elva bilder som symboliserade lika många dygder. Seniorbloggens sju bloggare skriver denna vecka om varsin av dessa dygder. Trevlig läsning!
På min lott föll att skriva om klokheten (Prudentia)- en av kardinaldygderna. Vad är klokhet? Den allegoriska figuren Prudentia framställs som en kvinna med två ansikten och armen omslingrad av en orm. Hon håller en spegel i sin hand så vi ser de två ansiktena. Det latinska ordet Prudentia står för omdöme, insikt, visdom och personlig diskretion.
Spegeln ska tydligen representera självkännedom. Men varför klokheten symboliseras med en orm är förbryllande eftersom den är så illa beryktad. Den står också för listighet med ont syfte. Det var ormen som orsakade syndafallet. Men i bibeln Matt kap 10 står: ”Jag skickar er som får in bland vargar. Var därför kloka som ormar och oskyldiga som duvor”. Det sade Jesus till lärjungarna när de skickades ut för att förkunna Guds rike.
Ormen används som symbol i många kulturer. Inom kristendomen representerar ormen visdom när den ringlar runt Livets träd men om den ringlar runt Kunskapens träd står den för ondskan. Även ormen har uppenbarligen två ansikten.
I Svenska Akademins ordbok är klokhet ”förmåga att klart bedöma vad som i olika situationer eller under olika förhållanden är det (i längden) lämpligaste eller fördelaktigaste (ofta med hänsyn till den egna lyckan eller välfärden)”. Den sista parentesen luktar egoism som passar illa ihop med klokhet.
Torsten Nilsson som var statsråd 1945- 1971 har uttryckt följande: ”Det räcker inte med att vara klok man måste också kunna övertyga andra om att man är det”.